Κάλοι στα πόδια: Πως δημιουργούνται, αντιμετώπιση και γιατροσόφια.

2022-05-09

Λίγο πολύ σε όλες μας έχει τύχει και γνωρίζουμε πόσο επώδυνο είναι. Οι κάλοι στα πόδια βέβαια δεν αποτελούν απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα υγείας. Δημιουργούνται στα σημεία όπου ασκείται συνεχής τριβή και πίεση με τη μορφή σκλήρυνσης του πέλματος ή των δαχτύλων του ποδιού.

Πρόκειται για την υπερκεράτωση του δέρματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονη ενόχληση και πόνο κάνοντας το περπάτημα αφόρητο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις φουσκάλες στα πόδια.

Η ελλιπής περιποίηση των ποδιών, η λάθος επιλογή παπουτσιών και η ύπαρξη υγρασίας στα πόδια είναι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση κάλων και ρόζων.

Ωστόσο οι κάλοι στα πόδια φεύγουν εύκολα με διάφορους τρόπους. Υπάρχει η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τα ειδικά επιθέματα αλλά και ορισμένα αποτελεσματικά γιατροσόφια για όσους επιθυμούν μια πιο φυσική αντιμετώπιση του κάλου.Τι είναι οι κάλοι στα πόδια και πως δημιουργούνται:

Οι κάλοι, γνωστοί και ως τύλοι, αποτελούν μια φυσική αντίδραση της επιδερμίδας, δηλαδή του ανώτερου στρώματος του δέρματος, στην προσπάθεια του να προστατεύσει τα βαθύτερα - ευαίσθητα στρώματα. Η επιδερμίδα για να προστατευτεί δημιουργεί ένα σκληρό σημείο, όπου παχαίνει η κερατίνη στοιβάδα, στο σημείο άσκησης συνεχόμενης τριβής και πίεσης. Ο σκληρός πυρήνας, η λεγόμενη ρίζα του κάλου που φτάνει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, προκαλεί πόνο, δυσφορία και πρήξιμο στην τριγύρω περιοχή.

Πέρα από τους κάλους, συνηθισμένο πρόβλημα είναι και η εμφάνιση ρόζων. Οι ρόζοι στα πόδια εμφανίζονται στις αρθρώσεις των δαχτύλων των ποδιών και στο πέλμα, δηλαδή στα σημεία άσκησης τριβής και πίεσης. Σε αντίθεση με τους κάλους, οι ρόζοι είναι μικρότεροι, σκληροί και έχουν σφαιρικό σχήμα. Πρόκειται για κερατοειδή εξογκώματα με έναν κεντρικό πυρήνα σκληρυμένης κερατίνης που πονάει όταν πιεστεί.

Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας, οι κάλοι έχουν λευκό, κίτρινο ή γκρι χρώμα. Τα σημεία που εμφανίζονται, συνήθως οι κάλοι στα πόδια, από τα σκληρά, στενά ή ακατάλληλα παπούτσια είναι στην πατούσα, στο επάνω μέρος των δαχτύλων ή στο πλάι του μικρού / μεγάλου δαχτύλου. Επίσης, κάλοι στα πόδια μπορούν να δημιουργηθούν ανάμεσα στα δάχτυλα από τον ιδρώτα και την υγρασία. Γι' αυτό, θα πρέπει να προσέχετε πολύ στο να διατηρείτε τα πόδια σας συνεχώς στεγνά.

Πέρα από την λάθος επιλογή παπουτσιών και την υγρασία υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δημιουργούν κάλους στα πόδια. Οι πιο συνηθισμένοι είναι το ξυπόλυτο περπάτημα, η άθληση και ο λάθος τρόπος περπατήματος. Σημαντικό ρόλο όμως στην εμφάνιση των κάλων μπορεί να παίξει και η διατροφή, η ουρική αρθρίτιδα και η προεξοχή οστών, ένα κάταγμα ή κάποια ανατομική παραμόρφωση.Σημαντικές συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κάλων στα πόδια:

Οι γιατροί συνιστούν:

 • Πρώτα από όλα να σταματήσετε να φοράτε στενά και ακατάλληλα παπούτσια, να περπατάτε ξυπόλητη ή να φοράτε συχνά ψηλά τακούνια. Έτσι μειώνεται η άσκηση πίεσης και αποφεύγεται η δημιουργία ή επιδείνωση ενός κάλου ή ρόζου. Αν χρειαστεί τοποθετήστε ένα τραυμαπλάστ για να μειώσετε την πίεση.
 • Φροντίστε να φοράτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες με τα κλειστά παπούτσια, ειδικά αν είναι συνθετικά, για να αναπνέει σωστά το δέρμα.
 • Αποφύγετε το να φοράτε δυο συνεχόμενες μέρες τα ίδια παπούτσια, προκειμένου να προλάβουν να στεγνώσουν από τον ιδρώτα.
 • Η σωστή και συχνή περιποίηση των ποδιών με πεντικιούρ θα διατηρήσει το δέρμα καθαρό και μαλακό. Αυτό έχει καθοριστική σημασία στην πρόληψη ενάντια στη δημιουργία κάλου ή ρόζου στα πόδια.
 • Η αφαίρεση του κάλου μπορεί να γίνει με ελαφρόπετρα, αλλά όχι με ξυράφι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Το κόψιμο με το ξυράφι ενδέχεται να κάνει τον κάλο στο πόδι να επανέλθει ενισχυμένος μετά από λίγο. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και με την αφαίρεση του κάλου με laser.
 • Καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε έναν ποδίατρο - ποδολόγο, αν ο κάλος δεν φύγει με φυσικά γιατροσόφια ή φάρμακα και επιθέματα. Αυτός είναι ειδικός για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος. Πέρα από τα φάρμακα και τα τοπικά διαλύματα, υπάρχουν θεραπείες όπως η κρυοθεραπεία και η διαθερμοπληξία.
 • Άτομα που πάσχουν από κακή κυκλοφορία αίματος, έχουν ευπαθές δέρμα ή διαβήτη δεν πρέπει να ακολουθούν θεραπεία για τους κάλους στα πόδια με σαλικυλικό οξύ χωρίς την συγκατάθεση του γιατρού τους. Το σαλικυλικό οξύ είναι μια ουσία που περιέχεται στα επιθέματα για κάλους, αλλά και σε κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα. Η συγκεκριμένη ουσία ενδέχεται να προκαλέσει, στα άτομα αυτών των ομάδων, έλκος στο δέρμα.
 • Το κόψιμο ή ξύρισμα ενός κάλου στα πόδια μπορεί να προκαλέσει μόλυνση των περιβαλλόντων ιστών.Αφαίρεση κάλων στο σπίτι:

Για να αφαιρέσετε τους κάλους από τα πόδια σας στο σπίτι, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια απλά, αλλά σημαντικά βήματα.

 • Ξεκινήστε κάνοντας ένα ποδόλουτρο που θα μαλακώσει τον κάλο και θα κάνει την αφαίρεση του πιο εύκολη.
 • Στη συνέχεια τρίψτε με μια ελαφρόπετρα τον κάλο για να διώξετε τα νεκρά κύτταρα και να μειώσετε την επιφάνεια του.
 • Εφαρμόστε ένα έμπλαστρο - επίθεμα με σαλικυλικό οξύ και μετά από 2-3 μέρες θα είστε σε θέση να αφαιρέσετε τους κάλους από τα πόδια σας πιο εύκολα.
 • Μετά το τρίψιμο του κάλου καλό θα είναι να εφαρμόσετε ένα τσιρότο στην πάσχουσα περιοχή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τον τραυματισμό και την μόλυνση που μπορεί να προκληθεί από τις κάλτσες ή τα παπούτσια.
 • Η σωστή και συχνή ενυδάτωση του σημείου με κρέμες ή λοσιόν θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο να μαλακώσουν οι κάλοι στα πόδια και να αφαιρεθούν ευκολότερα.


Πως αντιμετωπίζονται οι κάλοι στα πόδια με φάρμακα και επιθέματα:

Η αντιμετώπιση για τους ρόζους και τους κάλους στα πόδια μπορεί να γίνει τόσο με φυσικούς τρόπους, όσο και με φάρμακα. Η θεραπεία με φαρμακευτικά προϊόντα βασίζεται στη δράση του σαλικυλικού οξέως, ενός κερατολυτικού συστατικού που τείνει να διαλύει την κερατίνη, η οποία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη σκλήρυνση του δέρματος (από την συσσώρευση νεκρών κυττάρων) και την δημιουργία κάλων. Το σαλικυλικό οξύ όταν συνδυαστεί με άλλες χημικές ουσίες, έχει την ικανότητα να μαλακώνει το παχύ, σκληρό και νεκρό δέρμα στο σημείο όπου έχουν δημιουργηθεί οι κάλοι στα πόδια.

Η πιο συνήθης επιλογή φαρμακευτικών προϊόντων είναι τα επιθέματα για κάλους. Τοποθετούνται πάνω στο σημείο όπου έχει εμφανιστεί ο κάλος, πχ στην πατούσα, στο δάχτυλο του ποδιού κλπ, και το αφήνετε να δράσει. Εξίσου αποτελεσματικές είναι και οι σταγόνες με σαλικυλικό οξύ. Οι θεραπείες αυτές για τους κάλους στα πόδια είναι ήπιες και ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Εξαίρεση αποτελούν οι διαβητικοί και τα άτομα με ευπαθές δέρμα ή κακή κυκλοφορία του αίματος.

Τα επιθέματα, τις σταγόνες και όλα τα φάρμακα που βοηθούν στην αφαίρεση κάλων θα τα βρείτε εύκολα στα φαρμακεία, αλλά και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.

Η αφαίρεση του κάλου από τα πόδια γίνεται σταδιακά μετά την εφαρμογή οποιασδήποτε φαρμακευτικής θεραπείας. Στην αρχή θα παρατηρήσετε πως η κορυφή του κάλου ασπρίζει. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να αφαιρέσετε σιγά σιγά το νεκρό δέρμα μέχρι να φύγει εντελώς ο κάλος.Φυσική αντιμετώπιση ρόζων και κάλων στα πόδια με γιατροσόφια:

Υπάρχουν πολλά γιατροσόφια και φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπιστούν οι κάλοι στα πόδια. Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο γνωστούς και αποτελεσματικούς φυσικούς τρόπους αφαίρεσης ενός κάλου στην πατούσα, στα δάχτυλα και στο πόδι γενικότερα.

Θεραπεία για κάλους ποδιών με ασπιρίνη: Η ασπιρίνη περιέχει σαλικυλικό οξύ, το No 1 συστατικό που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των κάλων στα πόδια. Η θεραπεία με ασπιρίνη για την αφαίρεση ενός κάλου από την πατούσα, το πλάι του ποδιού και γενικότερα το πέλμα βασίζεται στην δημιουργία μιας πάστας - αλοιφής με 5-6 λιωμένα δισκία ασπιρίνης σε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή μηλόξυδο και 1 κουταλιά της σούπας νερό.

Αφού φτιάξετε την πάστα της ασπιρίνης, απλώστε τη πάνω στον κάλο και τυλίξτε το πόδι με μια ζεστή πετσέτα ή έναν επίδεσμο. Αφήστε το μείγμα να δράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κάλος και στη συνέχεια τρίψτε τον με μια ελαφρόπετρα.

Τέλος, εφαρμόστε λίγη ενυδατική κρέμα ή λοσιόν.


Αφαίρεση κάλου από το πόδι με ψωμί και μηλόξυδο: Μια ακόμη αποτελεσματική σπιτική θεραπεία για να φύγουν οι κάλοι από τα πόδια σας είναι η εφαρμογή μπαγιάτικου ψωμιού εμποτισμένου με μηλόξυδο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρέξετε με το μηλόξυδο το ψωμί, να το τοποθετήσετε πάνω στον κάλο, να τυλίξετε το πόδι με μια διάφανη μεμβράνη για να μην στάζει και να βάλετε μια καθαρή κάλτσα. Αφήστε το ψωμί να δράσει για αρκετή ώρα, ιδανικά κατά την διάρκεια του ύπνου σας. Το επόμενο πρωί, ο κάλος στο πόδι θα έχει μαλακώσει και πιθανότατα θα είναι έτοιμος να φύγει.


Καστορέλαιο για τους κάλους στην πατούσα ή τα δάχτυλα: Το καστορέλαιο είναι ένα φυσικό λάδι που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, αλλά και τα μαλλιά. Μια από τις βασικές του είναι η μαλακτική ιδιότητα. Η εφαρμογή του πάνω σε σκληρύνσεις, όπως οι κάλοι στα πόδια, και συγκεκριμένα στις φτέρνες, τις πατούσες κλπ, τείνει να μαλακώσει το δέρμα και να κάνει την αφαίρεση τους ευκολότερη.

Πρόκειται για μια θεραπεία αντιμετώπισης των κάλων που μπορεί να γίνει κάθε στιγμή και δεν θα σας εμποδίσει στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε τρίβοντας λίγες σταγόνες καστορέλαιο πάνω στον κάλο και να φορέσετε κανονικά τις καθαρές βαμβακερές σας κάλτσες.

Εφαρμόζοντας το καστορέλαιο πάνω στον κάλο για περίπου 2 εβδομάδες, η αφαίρεση του θα είναι πανεύκολη.


Οι κάλοι στα πόδια φεύγουν με λεμόνι: Ένα ακόμη από τα γιατροσόφια για την αντιμετώπιση των κάλων στα πόδια είναι το λεμόνι. Κόψτε ένα κομμάτι από τη φλούδα του λεμονιού, ίσο με τον κάλο ή τον ρόζο. Τοποθετήστε το πάνω του με την σάρκα του λεμονιού να ακουμπάει στο πόδι και σταθεροποιήστε το στη θέση αυτή με έναν επίδεσμο. Τέλος, βάλτε μια βαμβακερή καθαρή κάλτσα για να παραμείνει η φλούδα στη θέση της και κοιμηθείτε.

Επαναλάβετε τη θεραπεία όσες μέρες χρειαστεί μέχρι να φύγει ο κάλος από την πατούσα, το δάχτυλο ή τη φτέρνα σας.


Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης:

Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα είναι και ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και τι ισχύει με τη νηστεία της Σαρακοστης;

Όλοι ξέρουμε και εκτιμούμε δεόντως, τη δύναμη του καφέ. Μία κούπα το πρωί και νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Και όμως, τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο στο να μας τονώνει. Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία φαίνεται πως έχουν ευεργετική επίδραση στο δέρμα και στα μαλλιά μας. Ας δούμε μερικές έξυπνες χρήσεις.

Το ρυζόγαλο, το γλυκό της γιαγιάς, φέρνει στο μυαλό όμορφες εικόνες των παιδικών χρόνων. Η συγκεκριμένη είναι μια ιδιαίτερα πρωτότυπη συνταγή η οποία με την προσθήκη του γάλακτος καρύδας αναδίδει αρώματα Νοτιοανατολικής Ασίας και με την αντικατάσταση του λευκού από καστανό ρύζι παραπέμπει σε μια πιο υγιεινή εκδοχή.

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, αυτό που τρώμε μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία. Έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας και ενδεχομένως στη μείωση του...

Κάθε μέρα που ξεκινά έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις, να ευτυχήσεις, να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις σου κι όσο θετικά κι αν είναι τα σχέδιά σου, όμως, συχνά τελειώνεις την ημέρα με άγχος ή με ένα πρόβλημα που έχει 'ρουφήξει' την ενέργειά σου.

Το απόλυτα ανοιξιάτικο φαγητό θα φτιάξουμε σήμερα, μπριάμ ή τουρλού στο φούρνο με όλα τα λαχανικά που μπορούμε να βρούμε αυτή την εποχή, για ένα υπέροχο, νόστιμο, υγιεινό γεμάτο χρώματα πιάτο.

Οι ολόκληροι σπόροι δημητριακών είναι η βάση της ζωής και είναι απαραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής για την υγεία και θεραπεία και συνιστάται η συχνή χρήση τους. Το κεχρί είναι μια αλκαλοποιητική τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καταπραϋντική για το στομάχι, τη σπλήνα και το πάγκρεας. Δεν περιέχει γλουτένη. Γλυκαίνει την...

Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα του παγκόσμιου εορτασμού της γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στην προσωπικότητα και τους αγώνες της. Η «Ημέρα της Γυναίκας» αποτελεί τιμή στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης, ενεργού μέλους της κοινωνίας μας, αλλά και της προσφοράς της στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο. Η μέρα αυτή...