Κάλοι στα πόδια: Πως δημιουργούνται, αντιμετώπιση και γιατροσόφια.

2022-05-09

Λίγο πολύ σε όλες μας έχει τύχει και γνωρίζουμε πόσο επώδυνο είναι. Οι κάλοι στα πόδια βέβαια δεν αποτελούν απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα υγείας. Δημιουργούνται στα σημεία όπου ασκείται συνεχής τριβή και πίεση με τη μορφή σκλήρυνσης του πέλματος ή των δαχτύλων του ποδιού.

Πρόκειται για την υπερκεράτωση του δέρματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονη ενόχληση και πόνο κάνοντας το περπάτημα αφόρητο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις φουσκάλες στα πόδια.

Η ελλιπής περιποίηση των ποδιών, η λάθος επιλογή παπουτσιών και η ύπαρξη υγρασίας στα πόδια είναι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση κάλων και ρόζων.

Ωστόσο οι κάλοι στα πόδια φεύγουν εύκολα με διάφορους τρόπους. Υπάρχει η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τα ειδικά επιθέματα αλλά και ορισμένα αποτελεσματικά γιατροσόφια για όσους επιθυμούν μια πιο φυσική αντιμετώπιση του κάλου.Τι είναι οι κάλοι στα πόδια και πως δημιουργούνται:

Οι κάλοι, γνωστοί και ως τύλοι, αποτελούν μια φυσική αντίδραση της επιδερμίδας, δηλαδή του ανώτερου στρώματος του δέρματος, στην προσπάθεια του να προστατεύσει τα βαθύτερα - ευαίσθητα στρώματα. Η επιδερμίδα για να προστατευτεί δημιουργεί ένα σκληρό σημείο, όπου παχαίνει η κερατίνη στοιβάδα, στο σημείο άσκησης συνεχόμενης τριβής και πίεσης. Ο σκληρός πυρήνας, η λεγόμενη ρίζα του κάλου που φτάνει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, προκαλεί πόνο, δυσφορία και πρήξιμο στην τριγύρω περιοχή.

Πέρα από τους κάλους, συνηθισμένο πρόβλημα είναι και η εμφάνιση ρόζων. Οι ρόζοι στα πόδια εμφανίζονται στις αρθρώσεις των δαχτύλων των ποδιών και στο πέλμα, δηλαδή στα σημεία άσκησης τριβής και πίεσης. Σε αντίθεση με τους κάλους, οι ρόζοι είναι μικρότεροι, σκληροί και έχουν σφαιρικό σχήμα. Πρόκειται για κερατοειδή εξογκώματα με έναν κεντρικό πυρήνα σκληρυμένης κερατίνης που πονάει όταν πιεστεί.

Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας, οι κάλοι έχουν λευκό, κίτρινο ή γκρι χρώμα. Τα σημεία που εμφανίζονται, συνήθως οι κάλοι στα πόδια, από τα σκληρά, στενά ή ακατάλληλα παπούτσια είναι στην πατούσα, στο επάνω μέρος των δαχτύλων ή στο πλάι του μικρού / μεγάλου δαχτύλου. Επίσης, κάλοι στα πόδια μπορούν να δημιουργηθούν ανάμεσα στα δάχτυλα από τον ιδρώτα και την υγρασία. Γι' αυτό, θα πρέπει να προσέχετε πολύ στο να διατηρείτε τα πόδια σας συνεχώς στεγνά.

Πέρα από την λάθος επιλογή παπουτσιών και την υγρασία υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δημιουργούν κάλους στα πόδια. Οι πιο συνηθισμένοι είναι το ξυπόλυτο περπάτημα, η άθληση και ο λάθος τρόπος περπατήματος. Σημαντικό ρόλο όμως στην εμφάνιση των κάλων μπορεί να παίξει και η διατροφή, η ουρική αρθρίτιδα και η προεξοχή οστών, ένα κάταγμα ή κάποια ανατομική παραμόρφωση.Σημαντικές συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κάλων στα πόδια:

Οι γιατροί συνιστούν:

 • Πρώτα από όλα να σταματήσετε να φοράτε στενά και ακατάλληλα παπούτσια, να περπατάτε ξυπόλητη ή να φοράτε συχνά ψηλά τακούνια. Έτσι μειώνεται η άσκηση πίεσης και αποφεύγεται η δημιουργία ή επιδείνωση ενός κάλου ή ρόζου. Αν χρειαστεί τοποθετήστε ένα τραυμαπλάστ για να μειώσετε την πίεση.
 • Φροντίστε να φοράτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες με τα κλειστά παπούτσια, ειδικά αν είναι συνθετικά, για να αναπνέει σωστά το δέρμα.
 • Αποφύγετε το να φοράτε δυο συνεχόμενες μέρες τα ίδια παπούτσια, προκειμένου να προλάβουν να στεγνώσουν από τον ιδρώτα.
 • Η σωστή και συχνή περιποίηση των ποδιών με πεντικιούρ θα διατηρήσει το δέρμα καθαρό και μαλακό. Αυτό έχει καθοριστική σημασία στην πρόληψη ενάντια στη δημιουργία κάλου ή ρόζου στα πόδια.
 • Η αφαίρεση του κάλου μπορεί να γίνει με ελαφρόπετρα, αλλά όχι με ξυράφι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Το κόψιμο με το ξυράφι ενδέχεται να κάνει τον κάλο στο πόδι να επανέλθει ενισχυμένος μετά από λίγο. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και με την αφαίρεση του κάλου με laser.
 • Καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε έναν ποδίατρο - ποδολόγο, αν ο κάλος δεν φύγει με φυσικά γιατροσόφια ή φάρμακα και επιθέματα. Αυτός είναι ειδικός για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος. Πέρα από τα φάρμακα και τα τοπικά διαλύματα, υπάρχουν θεραπείες όπως η κρυοθεραπεία και η διαθερμοπληξία.
 • Άτομα που πάσχουν από κακή κυκλοφορία αίματος, έχουν ευπαθές δέρμα ή διαβήτη δεν πρέπει να ακολουθούν θεραπεία για τους κάλους στα πόδια με σαλικυλικό οξύ χωρίς την συγκατάθεση του γιατρού τους. Το σαλικυλικό οξύ είναι μια ουσία που περιέχεται στα επιθέματα για κάλους, αλλά και σε κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα. Η συγκεκριμένη ουσία ενδέχεται να προκαλέσει, στα άτομα αυτών των ομάδων, έλκος στο δέρμα.
 • Το κόψιμο ή ξύρισμα ενός κάλου στα πόδια μπορεί να προκαλέσει μόλυνση των περιβαλλόντων ιστών.Αφαίρεση κάλων στο σπίτι:

Για να αφαιρέσετε τους κάλους από τα πόδια σας στο σπίτι, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια απλά, αλλά σημαντικά βήματα.

 • Ξεκινήστε κάνοντας ένα ποδόλουτρο που θα μαλακώσει τον κάλο και θα κάνει την αφαίρεση του πιο εύκολη.
 • Στη συνέχεια τρίψτε με μια ελαφρόπετρα τον κάλο για να διώξετε τα νεκρά κύτταρα και να μειώσετε την επιφάνεια του.
 • Εφαρμόστε ένα έμπλαστρο - επίθεμα με σαλικυλικό οξύ και μετά από 2-3 μέρες θα είστε σε θέση να αφαιρέσετε τους κάλους από τα πόδια σας πιο εύκολα.
 • Μετά το τρίψιμο του κάλου καλό θα είναι να εφαρμόσετε ένα τσιρότο στην πάσχουσα περιοχή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τον τραυματισμό και την μόλυνση που μπορεί να προκληθεί από τις κάλτσες ή τα παπούτσια.
 • Η σωστή και συχνή ενυδάτωση του σημείου με κρέμες ή λοσιόν θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο να μαλακώσουν οι κάλοι στα πόδια και να αφαιρεθούν ευκολότερα.


Πως αντιμετωπίζονται οι κάλοι στα πόδια με φάρμακα και επιθέματα:

Η αντιμετώπιση για τους ρόζους και τους κάλους στα πόδια μπορεί να γίνει τόσο με φυσικούς τρόπους, όσο και με φάρμακα. Η θεραπεία με φαρμακευτικά προϊόντα βασίζεται στη δράση του σαλικυλικού οξέως, ενός κερατολυτικού συστατικού που τείνει να διαλύει την κερατίνη, η οποία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη σκλήρυνση του δέρματος (από την συσσώρευση νεκρών κυττάρων) και την δημιουργία κάλων. Το σαλικυλικό οξύ όταν συνδυαστεί με άλλες χημικές ουσίες, έχει την ικανότητα να μαλακώνει το παχύ, σκληρό και νεκρό δέρμα στο σημείο όπου έχουν δημιουργηθεί οι κάλοι στα πόδια.

Η πιο συνήθης επιλογή φαρμακευτικών προϊόντων είναι τα επιθέματα για κάλους. Τοποθετούνται πάνω στο σημείο όπου έχει εμφανιστεί ο κάλος, πχ στην πατούσα, στο δάχτυλο του ποδιού κλπ, και το αφήνετε να δράσει. Εξίσου αποτελεσματικές είναι και οι σταγόνες με σαλικυλικό οξύ. Οι θεραπείες αυτές για τους κάλους στα πόδια είναι ήπιες και ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Εξαίρεση αποτελούν οι διαβητικοί και τα άτομα με ευπαθές δέρμα ή κακή κυκλοφορία του αίματος.

Τα επιθέματα, τις σταγόνες και όλα τα φάρμακα που βοηθούν στην αφαίρεση κάλων θα τα βρείτε εύκολα στα φαρμακεία, αλλά και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.

Η αφαίρεση του κάλου από τα πόδια γίνεται σταδιακά μετά την εφαρμογή οποιασδήποτε φαρμακευτικής θεραπείας. Στην αρχή θα παρατηρήσετε πως η κορυφή του κάλου ασπρίζει. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να αφαιρέσετε σιγά σιγά το νεκρό δέρμα μέχρι να φύγει εντελώς ο κάλος.Φυσική αντιμετώπιση ρόζων και κάλων στα πόδια με γιατροσόφια:

Υπάρχουν πολλά γιατροσόφια και φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπιστούν οι κάλοι στα πόδια. Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο γνωστούς και αποτελεσματικούς φυσικούς τρόπους αφαίρεσης ενός κάλου στην πατούσα, στα δάχτυλα και στο πόδι γενικότερα.

Θεραπεία για κάλους ποδιών με ασπιρίνη: Η ασπιρίνη περιέχει σαλικυλικό οξύ, το No 1 συστατικό που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των κάλων στα πόδια. Η θεραπεία με ασπιρίνη για την αφαίρεση ενός κάλου από την πατούσα, το πλάι του ποδιού και γενικότερα το πέλμα βασίζεται στην δημιουργία μιας πάστας - αλοιφής με 5-6 λιωμένα δισκία ασπιρίνης σε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή μηλόξυδο και 1 κουταλιά της σούπας νερό.

Αφού φτιάξετε την πάστα της ασπιρίνης, απλώστε τη πάνω στον κάλο και τυλίξτε το πόδι με μια ζεστή πετσέτα ή έναν επίδεσμο. Αφήστε το μείγμα να δράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κάλος και στη συνέχεια τρίψτε τον με μια ελαφρόπετρα.

Τέλος, εφαρμόστε λίγη ενυδατική κρέμα ή λοσιόν.


Αφαίρεση κάλου από το πόδι με ψωμί και μηλόξυδο: Μια ακόμη αποτελεσματική σπιτική θεραπεία για να φύγουν οι κάλοι από τα πόδια σας είναι η εφαρμογή μπαγιάτικου ψωμιού εμποτισμένου με μηλόξυδο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρέξετε με το μηλόξυδο το ψωμί, να το τοποθετήσετε πάνω στον κάλο, να τυλίξετε το πόδι με μια διάφανη μεμβράνη για να μην στάζει και να βάλετε μια καθαρή κάλτσα. Αφήστε το ψωμί να δράσει για αρκετή ώρα, ιδανικά κατά την διάρκεια του ύπνου σας. Το επόμενο πρωί, ο κάλος στο πόδι θα έχει μαλακώσει και πιθανότατα θα είναι έτοιμος να φύγει.


Καστορέλαιο για τους κάλους στην πατούσα ή τα δάχτυλα: Το καστορέλαιο είναι ένα φυσικό λάδι που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, αλλά και τα μαλλιά. Μια από τις βασικές του είναι η μαλακτική ιδιότητα. Η εφαρμογή του πάνω σε σκληρύνσεις, όπως οι κάλοι στα πόδια, και συγκεκριμένα στις φτέρνες, τις πατούσες κλπ, τείνει να μαλακώσει το δέρμα και να κάνει την αφαίρεση τους ευκολότερη.

Πρόκειται για μια θεραπεία αντιμετώπισης των κάλων που μπορεί να γίνει κάθε στιγμή και δεν θα σας εμποδίσει στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε τρίβοντας λίγες σταγόνες καστορέλαιο πάνω στον κάλο και να φορέσετε κανονικά τις καθαρές βαμβακερές σας κάλτσες.

Εφαρμόζοντας το καστορέλαιο πάνω στον κάλο για περίπου 2 εβδομάδες, η αφαίρεση του θα είναι πανεύκολη.


Οι κάλοι στα πόδια φεύγουν με λεμόνι: Ένα ακόμη από τα γιατροσόφια για την αντιμετώπιση των κάλων στα πόδια είναι το λεμόνι. Κόψτε ένα κομμάτι από τη φλούδα του λεμονιού, ίσο με τον κάλο ή τον ρόζο. Τοποθετήστε το πάνω του με την σάρκα του λεμονιού να ακουμπάει στο πόδι και σταθεροποιήστε το στη θέση αυτή με έναν επίδεσμο. Τέλος, βάλτε μια βαμβακερή καθαρή κάλτσα για να παραμείνει η φλούδα στη θέση της και κοιμηθείτε.

Επαναλάβετε τη θεραπεία όσες μέρες χρειαστεί μέχρι να φύγει ο κάλος από την πατούσα, το δάχτυλο ή τη φτέρνα σας.


Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης:

Μυρωδάτα κολοκυθοπιτάκια με φρέσκο χειροποίητο φύλλο, γεμιστά με σταφίδες και πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη είναι η συνταγή που θα φτιάξουμε σήμερα για να απολαύσουμε με τον απογευματινό μας καφέ αλλά και για κολατσιό στο σχολείο ή στη δουλειά.

Το ριζότο είναι.. ιεροτελεστία έχω διαβάσει κάπου, δεν είναι απλά ένα μαγειρεμένο γεύμα. Χρειάζεται υπομονή, αγάπη και μεθοδικότητα για να πετύχεις την βελούδινη υφή του. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε ριζότο με γαρίδες και μανιτάρια, ένα υπέροχο πιάτο που μπορείτε να το παρουσιάσετε περήφανα σε εορταστικά τραπέζια, ακόμα και ένα βράδυ με τον σύντροφο...

Ένα παιδί που μιλάει ακατάπαυστα πολλές φορές μπορεί να είναι κουραστικό... ή όχι; Κάποιες στιγμές, μετά από μια κουραστική μέρα ναι μπορεί να το νιώσεις για λίγο, για λίγο όμως γιατί η ευλογία να έχεις ένα ομιλητικό παιδί επισκιάζει αυτό, γιατί κάνει το μεγάλωμα του τόσο πιο εύκολο αφού δεν χρειάζετε κάθε φορά να μαντέψεις τι έχει, τι χρειάζετε......

Τι πιο ωραίο από ένα ζεστό και αφράτο χαλί; Πόσο πολύ μπορεί να στολίζει το σπίτι μας; Η αλήθεια είναι όμως ότι τα χαλιά μας για να μείνουν φρέσκα και καθαρά θέλουν περιποίηση. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο επαγγελματικό στεγνό καθάρισμα χαλιών στο σπίτι. Αυτό όχι μόνο θα μας δώσει ποιοτικό αέρα και ένα καθαρό περιβάλλον αλλά θα δώσει και...

Μία υπέροχη συνταγη σας έχω σήμερα για τα πιο ωραία μελομακάρονα με πορτοκάλι. Ακολουθώντας τα βήματα θα φτιάξετε στα σίγουρα τα νοστιμότερα, τα πιο μυρωδάτα μελομακάρονα που θα κλέψουν τις εντυπώσεις!

Τα ρεβίθια είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Το πρόσθετο όφελος είναι ότι έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που...

Τα super market έχουν γεμίσει με προϊόντα που έχουν κράνμπερι, το Instagram με εντυπωσιακές φωτογραφίες από σνακ, επιδόρπια και ιδέες που ίσως δεν είχες σκεφτεί ποτέ. Το internet ολόκληρο κατακλύζεται με συνταγές που σε προτρέπουν να βάλεις αυτό το σχετικά νέο, για τα δεδομένα της ευρείας ελληνικής αγοράς, τρόφιμο.

«Πώς μπορώ να αποκτήσω καλλίγραμμα πόδια;» Στην πιο συνηθισμένη ερώτηση των περισσότερων ασκούμενων η απάντηση δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Για να αποκτήσουμε καλλίγραμμα πόδια θα πρέπει να τα γυμνάσουμε, επιλέγοντας μια ποικιλία από αποτελεσματικές ασκήσεις οι οποίες στοχεύουν στους γλουτούς, τους τετρακέφαλους, τους μηριαίους και τις γάμπες.
Τις...

Διάσημη νοστιμιά σε όλο τον κόσμο, το κεμπάπ ουσιαστικά είναι οτιδήποτε ψήνεται σε σούβλα. Σε κάποιες περιοχές, κεμπάπ είναι το σουτζούκι, ενώ γενικότερα αυτή την ονομασία χρησιμοποιούμε σε πιάτα με τεμαχισμένο κρέας, συνήθως αρνί, μοσχάρι ή και χοιρινό, που ψήνεται στη σχάρα, στα κάρβουνα ή και στο φούρνο. Πολύ διαδεδομένες παραλλαγές του είναι το...