Η ψυχική μας υγεία σε προτεραιότητα.

2018-02-01

"Μήπως είναι καιρός να αναρωτηθούμε φίλες μου, τι καλό έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχική μας υγεία; Διάβασα πριν από λίγο καιρό αυτό το άρθρο και δεν σας κρύβω με προβλημάτισε. Πολλές φορές χανόμαστε και αναλωνόμαστε σε πράγματα που πιστεύουμε ότι είναι πιο σημαντικά, καταπιέζοντας και κουράζοντας ταυτόχρονα τον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη ψυχική δύναμη και το καθαρό μυαλό την στιγμή που χρειάζεται... κινδυνεύοντας έτσι να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα που θέλουμε από εμάς. Το παρακάτω κείμενο, μας δίνει κάποιες συμβουλές πως να το επιτύχουμε αυτο, βάζοντας δηλαδή την ψυχική μας υγεία σε προτεραιότητα!"


Μπορεί να μη το έχουμε σκεφτεί, αλλά οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τη ψυχική μας υγεία και είναι καιρός ν'αλλάξει αυτό!

Εάν δεν γνωρίζετε τι σημαίνει ο όρος «ψυχική υγιεινή» μην ανησυχείτε, καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν το γνωρίζουν. Παρακάτω σας παρουσιάζω ένα σύντομο παράδειγμα, ώστε να γίνει κατανοητό:

Όπως ακριβώς η οδοντική υγιεινή περιλαμβάνει τον καθημερινό καθαρισμό των δοντιών μας και τη χρήση του οδοντικού νήματος ή όπως η προσωπική υγιεινή περιλαμβάνει το καθαρισμό και τη φροντίδα του σώματος μας, έτσι και η συναισθηματική υγιεινή περιλαμβάνει την επίγνωση της συναισθηματικής μας υγείας και της υιοθέτησης σύντομων καθημερινών συνηθειών για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των ψυχολογικών πληγών που αντιμετωπίζουμε όταν τις διατηρούμε.

Συγκεκριμένα, η παραμέληση της "ψυχικής μας υγιεινής" είναι στη πραγματικότητα βαθιά. Γιατί αφιερώνουμε τόσο χρόνο στο να φροντίζουμε τα δόντια μας και να παραμελούμε το μυαλό μας; Βουρτσίζουμε και καθαρίζουμε τα δόντια μας με το νήμα, αλλά τι κάνουμε για να διατηρήσουμε τη ψυχολογική μας υγεία;

Θα έλεγα ότι οι συνέπειες της έλλειψης "ψυχικής υγιεινής" είναι πολύ χειρότερες από ότι στη περίπτωση της οδοντικής υγιεινής, θα προτιμούσατε όμως ένα λιγότερο καλό δόντι ή ένα «χαλασμένο» μυαλό;

Πράγματι, φαίνεται πως όλη μας η προσοχή είναι εστιασμένη στην εξωτερική μας εμφάνιση και στη βιολογική μας υγεία, χωρίς όμως να εστιάζουμε, έστω και λίγο, στη ψυχική υγεία. Σκεφτείτε, τι έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια προκειμένου να βελτιωθείτε εξωτερικά; Συνεχόμενες δίαιτες, σωματική άσκηση, επισκέψεις σε γιατρούς, ετήσιοι έλεγχοι υγείας και άλλα πολλά μέτρα που λαμβάνουμε, προκειμένου να διαπιστώσουμε πως είμαστε υγιείς.

Αναρωτηθείτε τώρα, τι καλό έχετε κάνει τον τελευταίο καιρό προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχική σας υγεία;

Έχετε παρακολουθήσει πώς νιώθετε όταν έχετε αποτύχει ή έχετε απορριφθεί κάπου; Έχετε παρατηρήσει κατά πόσο η αυτοεκτίμηση σας ανακάμπτει ή όχι μετά από μια απόρριψη;

Γνωρίζετε τους τρόπους με τους οποίους η αρνητική αυτοδιάθεση επηρεάζει την συναισθηματική σας ανθεκτικότητα; Ξέρετε πώς να ξεφύγετε από έναν κύκλο μηρυκασμού και περιφρόνησης για δυσάρεστα γεγονότα; Πολύ πιθανόν η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι: OXI.


Προκειμένου να το αλλάξουμε αυτό το «μοτίβο», προτείνουμε 5 κατευθύνσεις για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας:

  • Δώστε προσοχή στο συναισθηματικό πόνο. Όταν πονάμε κάπου και αυτός ο πόνος δεν περνάει με τη πάροδο του καιρού, τότε είτε θα πάμε στο γιατρό είτε κάπως θα πρέπει να δράσουμε για να τον απαλύνουμε. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για το συναισθηματικό πόνο. Εάν νιώθουμε κάποιες μέρες συναισθηματικά πληγωμένοι λόγω κάποιας απόρριψης, κάποιας αποτυχίας, λόγω κακής διάθεσης ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, σημαίνει πως έχουμε υποστεί κάποια συναισθηματική πληγή την οποία όμως θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με «τεχνικές συναισθηματικής πρώτης βοήθειας».
  • Σταματήστε τη συναισθηματική «αιμορραγία». Πολλές ψυχολογικές πληγές, κάνουν κύκλους και χειροτερεύουν με το καιρό. Για παράδειγμα, η αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης και συναισθημάτων αδυναμίας που μας καθιστούν πιο πιθανό να αποτύχουμε ξανά στο μέλλον. Έχοντας επίγνωση αυτών των συνεπειών, είναι ουσιαστικό και βοηθητικό να γνωρίζουμε ότι η «γνώση» των αρνητικών κύκλων και η διακοπή της συναισθηματικής μας «αιμορραγίας», μπορεί να διορθώσει τις συναισθηματικές πληγές.
  • Προστατέψτε την αυτοπεποίθηση σας. Η αυτοεκτίμησή μας λειτουργεί ως ένα συναισθηματικό «ανοσοποιητικό σύστημα», το οποίο μπορεί να μας δώσει μεγαλύτερη συναισθηματική ανθεκτικότητα. Επομένως, θα πρέπει να έχουμε τη συνήθεια να κατανοούμε και να παρακολουθούμε την αυτοεκτίμησή μας, να την ενισχύουμε όταν είναι χαμηλή και να αποφεύγουμε τις αρνητικές αποδόσεις στον εαυτό μας που την βλάπτουν περαιτέρω.
  • Καταπολεμήστε τις αρνητικές σκέψεις. Είναι φυσικό να σκεφτόμαστε δυσάρεστα γεγονότα, αλλά όταν αυτή η σκέψη μας γίνεται επαναλαμβανόμενη, δεν είμαστε σε θέση να λύσουμε γεγονότα. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μας δημιουργηθεί μια «μανία». Η «μανία» αυτή μπορεί να γίνει δαπανηρή για την ψυχολογική και για τη σωματική μας υγεία καθώς μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο για κλινική κατάθλιψη και για καρδιαγγειακές παθήσεις. Επομένως, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές σκέψεις και να αποφεύγουμε τη συνήθεια να επικεντρώνουμε την προσοχή μας μόνο στα δυσάρεστα γεγονότα.


Όταν μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τα ψυχολογικά τραύματα (και φυσικά να διδάσκουμε τα παιδιά πώς να το κάνουν και τα ίδια) όχι μόνο θα αποκτήσουμε συναισθηματική ανθεκτικότητα, αλλά και θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο ευεξίας και ευμάρειας.


Πηγή: Psychologynow.gr.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: