Today's web: Η Επιστήμη της Πληροφορικής μέσα από τα μάτια ενός φοιτητή.

2018-09-18

Ο Σεπτέμβριος έχει φτάσει πλέον στα μέσα και όλοι έχουμε βρει την ρουτίνα μας. Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία, οι φοιτητές στις αίθουσες διαλέξεων και οι καλοκαιρινές άδειες για τους εργαζόμενους έχουν τελειώσει, αναγκάζοντας τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Τα πρωτάκια στα σκαλιά του δημοτικού σχολείου προσπαθούν ακόμα να προσαρμοστούν, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου άρχισαν να συνηθίζουν την αλλαγή στο σχολείο, τους καθηγητές και τα μαθήματα, και οι πρωτοετής φοιτητές είναι κάπου χαμένοι ανάμεσα σε διαλέξεις, εργαστήρια και μια νέα καθημερινότητα πολύ διαφορετική από αυτήν που είχαν μέχρι τώρα.

Εγώ έχω ήδη διανύσει λίγο περισσότερο από τις δύο πρώτες βδομάδες αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς, που θα είναι και η τελευταία μου σαν φοιτήτρια Πληροφορικής. Έχω μπει στο τελευταίο έτος των σπουδών μου, αλλά μου φαίνεται σαν χθες που ήμουν και εγώ πρωτοετής φοιτήτρια, χαμένη σε ένα κλάδο για τον οποίο δεν ήξερα και πολλά, πεπεισμένη ότι δεν θα πάρω ποτέ το πολυπόθητο πτυχίο.

Και να που 4 χρόνια μετά, δεν έχω ακόμα συνειδητοποιήσει πότε πέρασαν και βρίσκομαι πλέον στην αρχή του τέλους των σπουδών μου. Στην αρχή του τέλους όμως εκτός από φοιτητές σαν εμένα, βρίσκονται και οι τελειόφοιτοι μαθητές, οι οποίοι ετοιμάζονται να κλείσουν οριστικά τον κύκλο των μαθητικών χρόνων. Με μια αναδρομή 4 χρόνια πίσω, βρίσκω τον εαυτό μου τελειόφοιτη μαθήτρια Λυκείου, αναποφάσιστη για τις σπουδές που θέλω να ακολουθήσω, αβέβαιη για τις αιτήσεις που θέλω να κάνω και τις θέσεις που θέλω να διεκδικήσω, μη γνωρίζοντας και πολλά για τους κλάδους και τα τμήματα που με ενδιέφεραν.



Η αλήθεια να λέγεται, καλοί οι σύμβουλοι και οι καθηγητές που μπορεί να συμβουλεύονται οι μαθητές πριν να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους σχετικά με τις σπουδές τους, αλλά δεν έχουν βιώσει αυτή την εμπειρία όπως ένας φοιτητής. Οι πληροφορίες και οι εμπειρίες που μπορεί να δώσει ένας φοιτητής μπορεί να αποβούν από χρήσιμες έως και σωτήριες για ένα μαθητή που ταλαντεύεται σχετικά με τον κλάδο που θέλει να ακολουθήσει.

Ως φοιτήτρια ακόμα της Πληροφορικής, αποφάσισα σε αυτό το άρθρο να σας γνωρίσω το πεδίο με το οποίο ασχολούμαι, και περί τίνος πρόκειται τελικά ο κλάδος ο οποίος ακολούθησα, που ίσως κι εσείς σκέφτεστε να ακολουθήσετε, αλλά δεν είστε σίγουροι.



Καταρχάς η Πληροφορική πλέον βρίσκεται παντού, λίγο πολύ σχετίζεται με όλα τα επαγγέλματα και η γνώση της θεωρείται δυνατό προσόν για μια θέση εργασίας. Στις μέρες μας, η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει την τεχνολογία και ότι έπεται από αυτήν. Είναι μια πολλά υποσχόμενη επιστήμη, που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να διασφαλίσει μια καλή θέση εργασίας σε ένα απόφοιτο Πληροφορικής, αφού πλέον υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας σε εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και σε εταιρείες που δεν ασχολούνται με πληροφορική αλλά χρειάζονται κάποιο που γνωρίζει για την ανάπτυξη και την συντήρηση των συστημάτων τους.

Η Πληροφορική λοιπόν, είναι ένας τομέας, ο οποίος διαχωρίζεται σε πολλά παρακλάδια και ανοίγει πολλούς δρόμους. Ένας απόφοιτος Πληροφορικής μπορεί να επιλέξει να ασχοληθεί με Προγραμματισμό, Βάσεις Δεδομένων και Web Design, που όλα υπάγονται στο κομμάτι της τεχνολογίας λογισμικού (software engineering) και μεταξύ τους αλληλοϋπάρχουν. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το κομμάτι του υλικού (hardware), που συνήθως συνδυάζεται με θέματα Δικτύων, Ψηφιακά και Ενσωματωμένα Συστήματα και Αρχιτεκτονική Υπολογιστών. Ο διαχωρισμός όμως δεν τελειώνει εδώ. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα πεδίο της Πληροφορικής που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ραγδαία εξέλιξη, και συνδυάζει θεωρητική Πληροφορική και θεμελιώσεις με εφαρμογή προγραμματισμού και τεχνικών. Ένα άλλο πολύ φλέγων θέμα είναι το πεδίο των Big Data and Internet Computing, που σχετίζεται με τα τεράστια δεδομένα που υπάρχουν πλέον στο Διαδίκτυο και πώς χρησιμοποιούνται, αλλά και πώς προστατεύονται ευαίσθητα δεδομένα (Cyber Security).

Η Πληροφορική είναι μια επιστήμη πολύπλευρη που μπορεί να συνδυαστεί και να βοηθήσει άλλες επιστήμες, και εδώ εντάσσεται η Βιοπληροφορική, που ασχολείται με θέματα βιολογίας και ιατρικής, και συνδυάζει χρήση τεχνολογίας λογισμικού και ενσωματωμένων υπολογιστικών συστημάτων για την ανάλυση βιολογικών δεδομένων, όπως το DNA.

Αυτά είναι λίγα από τα παραδείγματα που μπορώ να σας δώσω, αφού η Πληροφορική είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς και δημιουργούνται νέα παρακλάδια σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν λοιπόν προβληματίζεσαι για τις σπουδές σου και η Πληροφορική είναι μια από τις επιλογές σου, χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για να το ψάξεις και να κατατοπιστείς για το θέμα. Αν είσαι μαθητής που του αρέσει να ψάχνει και να προβληματίζεται, να ερευνά για απαντήσεις, να μαθαίνει γλώσσες προγραμματισμού, να συναρμολογεί τα εξαρτήματα του υπολογιστή, τότε μάλλον αυτός είναι ο σωστός κλάδος για σένα.



Η δική μου συμβουλή, πριν πάρεις την απόφαση είναι να το ψάξεις καλά και αν τελικά το αποφασίσεις να είσαι προετοιμασμένος για πολύ διάβασμα και ατέλειωτα ξενύχτια.

Και αν τελικά το αποφασίσεις και αισίως γίνεις φοιτητής Πληροφορικής, όταν τα βρίσκεις σκούρα και δεν βρίσκεις απάντηση για κάτι μην απελπίζεσαι... Ο καλύτερος σου φίλος βρίσκεται ένα κλικ μακριά και η φράση κλειδί είναι:

Google it, because Google knows..! Και θα με θυμηθείς.


Σας χαιρετώ,

Παντελίνα Ιωάννου

Φοιτήτρια Πληροφορικής (4ο έτος)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook  

Διαβάστε επίσης: