Γιατί πεινάω συνεχώς;

Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότερες από εμάς, έχουμε υπολογίσει την πρόσληψη των θερμίδων μας, σε κάποια φάση τη ζωής μας.

Όμως τι συμβαίνει όταν μετράμε τις θερμίδες που λείπουν από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά; Για παράδειγμα, όταν τρώμε ¼ φλιτζάνι του τσαγιού ξηρούς καρπούς, δεν είναι το ίδιο μ' ένα πακέτο πατατάκια (chips)! Οι θερμίδες μπορεί να είναι οι ίδιες, αλλά η ποιότητα της διατροφής μας είναι μίλια μακριά. 

Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα τα οποία μας δίνουν ενέργεια, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα και καταστέλλουν την πείνα. Τα πατατάκια είναι μόνο κενές θερμίδες, που αφήνουν το σώμα μας πεινασμένο για θρεπτικά συστατικά. Αν θέλετε να μετρήσετε θερμίδες, εδώ θα έπρεπε να μετρήσετε.

Αν και μπορεί να πιστεύατε οτι δεν υπάρχει σύνδεση, αλλά τρώγοντας πάρα πολλά αλμυρά τρόφιμα αυξάνει την επιθυμία σας για ζάχαρη. Είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουμε σε γλυκό μετά από ένα αλμυρό γεύμα.

Επίσης η έλλειψη ύπνου, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υπερκατανάλωση τροφής. Όταν δεν κοιμόμαστε ικανοποιητικά και στερούμαστε ύπνο, ο εγκέφαλος μας αναζητά περισσότερα τρόφιμα, που οδηγούν στην υπερκατανάλωσης τροφής. Μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί στέρηση ύπνου, τρώνε περισσότερο κατά μέσο όρο. Το άγχος επίσης σας κάνει να αισθάνεστε πάντα πεινασμένοι.


Πώς να περιορίσουμε τη πείνα μας;

  • Τρώγοντας φυτικές ίνες, μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, να σταθεροποιήσουμε το σάκχαρο στο αίμα μας και να μειώσουμε την λιγούρα. Δεν έχουν θρεπτική αξία αλλά είναι γεμάτες με θεραπευτικά αποτελέσματα.
  • Προσθέτωντας υγιή λίπη στο μενού μας, όπως έλαιο καρύδας και τα ωμέγα-3 λιπαρά, είναι εξαιρετικοί τρόποι βελτίωσης της υγείας του εντέρου. Βελτιώνουν την αίσθηση κορεσμού και ενισχύουν την υγεία μας.
  • Κάθε φορά που θα καταναλώσουμε ένα σνακ, αναρωτιόμαστε αν αυτό που επιλέξαμε ήταν ένα υγιεινό φαγητό. Σταματάμε λοιπόν να μετράμε τις θερμίδες και αρχίζουμε να μετράμε τα θρεπτικά συστατικά στις επιλογές τροφίμων μας. Μόλις γίνει αυτό συνήθεια θα μειωθεί η λιγούρα και θα έχουμε καλύτερη διάθεση.


"Έτσι όταν νιώσουμε πείνα, χρησιμοποιούμε τις πιο πάνω στρατηγικές! Και κάτι τελευταίο... βεβαιωθείτε ότι τρώτε μικρά γεύματα, κάθε λίγες ώρες (3 γεύματα και 3 σνακ). Με αυτο το προγραμμα θα έχετε πολύ λίγο χρόνο για να αισθάνεστε πεινασμένοι, θα ενισχύσουν τον μεταβολισμό σας και θα σας βοηθήσουν στο χάσιμο του επιπλέον βάρους".


Χριστίνα Θεμιστοκλέους

Elite Personal Trainer EHFA

Certified Functional Coach

Certified Pilates Coach

Email: challengeyoufitness@gmail.com

Διαβάστε επίσης: