Γιατί οι άνθρωποι που στολίζουν νωρίς για τα Χριστούγεννα είναι πιο ευτυχισμένοι;

2019-11-11

Οι στολισμένες βιτρίνες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που περιμένουν υπομονετικά τους αγοραστές έξω από τα εποχιακά μαγαζιά, προκαλούν συνήθως δύο τύπους αντιδράσεων. Όσοι λατρεύουν τα Χριστούγεννα ενθουσιάζονται και προγραμματίζουν ήδη στο μυαλό τους να στολίσουν μέσα στις επόμενες μέρες. Αντίθετα, όσοι μελαγχολούν ή απλώς εκνευρίζονται με τα Χριστούγεννα σκέφτονται ότι πρόκειται για μια αχρείαστη υπερβολή.Αν ανήκεις στους ανθρώπους της πρώτης «κατηγορίας», έχουμε καλά νέα για σένα.

Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή και ιδιοκτήτη κλινικής Steve McKeown, όσοι στολίζουν το σπίτι τους από νωρίς, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας και λιγότερο στρες. Ο λόγος είναι ότι ο στολισμός φέρνει αναμνήσεις από τα ανέμελα παιδικά χρόνια, που συνήθως συνδέονται με συναισθήματα χαράς.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στο πότε στολίζει κάποιος το σπίτι του, αλλά ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι η νοσταλγία για τα παιδικά χρόνια και η επιθυμία να αναβιώσουν αυτά τα συναισθήματα, εν μέσω μιας καθημερινότητας με υποχρεώσεις και άγχος. Ο στολισμός είναι ένα μονοπάτι που μας συνδέει με τα θετικά συναισθήματα του παρελθόντος», σημειώνει.

Επιπλέον, η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Amy Morin, υποστηρίζει ότι για πολλούς ανθρώπους, η εποχή των γιορτών και οι παραδόσεις της λειτουργούν σαν ανάμνηση των προσώπων που έχουν χάσει και σαν υπενθύμιση των χαρούμενων στιγμών που πέρασαν μαζί- έτσι νιώθουν ότι έρχονται πάλι κοντά με αυτά τα πρόσωπα, έστω και για λίγο.Και δεν είναι μόνο οι ψυχολόγοι που τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης, καθώς το Science Direct πρόσφατα δημοσίευσε μια έρευνα που αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι που στολίζουν νωρίς το σπίτι τους για τα Χριστούγεννα, θεωρούνται πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. «Όταν μπαίνεις σ' ένα σπίτι που είναι στολισμένο με εορταστική διάθεση, λαμβάνεις το μήνυμα ότι οι οικοδεσπότες του είναι φιλικοί και καλοπροαίρετοι. Η διακόσμηση αλληλεπιδρά με την κοινωνικότητα με έναν υπέροχο τρόπο» καταλήγει η έρευνα.


Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook    

Διαβάστε επίσης: