Φθινοπωρινή φροντίδα του κήπου και του μπαλκονιού!

2020-09-17

Το φθινόπωρο έφθασε και με την έλευση του αλλάζουν και οι απαιτήσεις των φυτών μας. Είναι επίσημα η κατάλληλη εποχή για τη φθινοπωρινή φροντίδα των λουλουδιών. Ακόμη και τώρα ο κήπος σας μπορεί να είναι πολύχρωμος και γεμάτος ζωντάνια! Κατ' αρχάς καλό είναι να μειωθεί η συχνότητα των ποτισμάτων και των λιπάνσεων. Να προστεθούν νέα φυτά στα παρτέρια και στους κήπους και να φροντιστούν τα φυτά του εσωτερικού χώρου.Συμβουλές για τον κήπο.

Καθαρίζουμε πρώτα τα αναρριχώμενα φυτά από ξερά κλαδιά και απομακρύνουμε τα κίτρινα ή προσβεβλημένα φύλλα. Καλό θα είναι να αφαιρεθούν από το χώμα σπόροι και βολβοί που άνθησαν το καλοκαίρι. Ήρθε ο καιρός να φυτευτούν νέοι βολβοί και σπόροι λουλουδιών και λαχανικών που θα ανθίσουν το φθινόπωρο ή και την ερχόμενη άνοιξη. Επίσης καθαρίζουμε ότι έχει μείνει από τα καλοκαιρινά φυτά και σκαλίζουμε τα κενά τμήματα του κήπου μας. Επίσης προσθέτουμε, εφ' όσον δεν το έχουμε ήδη κάνει κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά. Αν την προηγούμενη περίοδο είχαμε παρατηρήσει κάποιες ελλείψεις τον φυτών μας σε θρεπτικά στοιχεία, είναι η κατάλληλη στιγμή να τα ρίξουμε μαζί με το κομπόστ. Ιδιαίτερα για τα μπαλκόνια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ψάθες ή δίχτυ εδαφοκάλυψης σαν ανεμοφράκτη.


Συμβουλές για το γκαζόν.

Η υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όπως και η μικρή ηλιοφάνεια επηρεάζουν το γρασίδι. Γι' αυτό χρειάζεται λίγη επιπλέον περιποίηση και φθινοπωρινή φροντίδα πριν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει κατά αρχάς να σκουπίζονται τακτικά τα φύλλα που το φθινόπωρο πέφτουν πάνω στο γρασίδι. Το συγκεκριμένο φύλλωμα στερεί το φως και ενθαρρύνει το σχηματισμό ξερών, καφέ κηλίδων και την ανάπτυξη βρύων στο γκαζόν. Συνιστάται επίσης η χρήση ενός φθινοπωρινού λιπάσματος. Ενός λιπάσματος με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και υψηλά επίπεδα καλίου. Η υψηλή ποσότητα καλίου δυναμώνει το γρασίδι και αυξάνει την αντοχή του στον παγετό. Τα παραδοσιακά λιπάσματα γκαζόν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται το φθινόπωρο, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα αζώτου και επιταχύνουν την ανάπτυξη του γκαζόν, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευπαθές στον παγετό. Για όσους έχουν γκαζόν είναι επίσης η εποχή να καλύψουν τυχόν 'τρύπες' στην ενιαία πράσινη εικόνα του κήπου τους.


Συμβουλές για τα δένδρα.

Οι δενδροκομικές εργασίες είναι μεν λίγες αλλά σημαντικές. Στους κήπους με οπωροφόρα δένδρα γίνονται ελαφρά οργώματα ή σκαλίσματα όλων των δέντρων των οποίων η καρποφορία έχει λήξει, με σκοπό αφενός να ευνοηθεί η βλάστηση και η κατόπιν παράχωση των διαφόρων ζιζανίων και αφ' ετέρου δε, για να αεριστεί το έδαφος. Συγχρόνως μπορεί επίσης να εκτελείται και η αναγκαία λίπανση, με κοπριά ή λιπάσματα. Αυτή την εποχή τα ποτίσματα δεν είναι πάντοτε απαραίτητα, εκτός εάν ο καιρός εξακολουθεί να είναι θερμός και ξηρός, οπότε κάνουμε 1-2 ποτίσματα, εννοείται κατά τις περιστάσεις και τα είδη των δέντρων. Εξακολουθεί η καταπολέμηση των διαφόρων ζωικών και φυτικών εχθρών των οπωροφόρων δια των γνωστών μέσων. Ενεργούνται καθαρίσματα των δένδρων από τους ξηρούς και τους περιττούς βλαστούς και προπάντων από τους παραμένοντες τυχόν μουμιοποιημένους καρπούς, οι οποίοι περικλείουν συνήθως έντομα και σπόρια διαφόρων μυκήτων.

Πριν αποφασίσετε τι προτιμάτε να φυτέψετε αυτή την εποχή για να στολίσετε τη βεράντα σας, φροντίστε καταρχάς να καθαρίσετε τις γλάστρες και τα παρτέρια σας. Αφαιρέστε τα ξερά κλαδιά , φύλλα, νεκρές κορυφές, ξεχορταριάστε και επιτρέψτε στα υπάρχοντα φυτά σας να αναπτυχθούν ανεμπόδιστα. Τα κλαδευτήρια θα αποδειχτούν πολύτιμος συνεργάτης σας. Στη συνέχεια, λίγο πριν έρθει ο βαρύς χειμώνας, προσφέρετε στα φυτά σας λίγο λίπασμα, κατά προτίμηση οργανικό.

Πέρα από οτιδήποτε άλλο, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να φυτέψετε αειθαλή δένδρα και θάμνους, ενώ είναι μια πολύ καλή εποχή για να φυτέψετε και οπωροφόρα δένδρα. Αυτή είναι η εποχή και για να εμπλουτίσετε το έδαφος με λίπασμα.

Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook       

Διαβάστε επίσης: