Φράσεις, που ακούει η μητέρα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μύθοι ή αλήθειες?

2018-03-26

Σίγουρα φίλες μου αν περιμένετε παιδί ή είστε μητέρες, θα έχετε ακούσει κάποιες από τις παρακάτω φράσεις, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Να τους δώσετε σημασία ή να τις αγνοήσετε; Τί λένε οι επιστήμονες?


 • «Στην περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να τρως για δύο»
  Ένας μύθος που αντέχει στο χρόνο, και γιατί είναι επιστημονικοφανής και γιατί «βολεύει» όσες εγκυμονούσες αναζητούν αφορμές να τρώνε τα πάντα και σε μεγάλες ποσότητες. Η αλήθεια είναι ότι μια γυναίκα φυσιολογικού βάρους καλό είναι να μην πάρει στη διάρκεια της κύησης πάνω από 15 κιλά (ενώ μια υπέρβαρη συνιστάται να πάρει ακόμα λιγότερα), διαφορετικά θέτει τον εαυτό της και το έμβρυο σε αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας.
 • «Για να κάνεις αγόρι, να τρως αλμυρά. Αν θέλεις κορίτσι, γλυκά»
  Αφήνοντας στην άκρη το σεξιστικό χαρακτήρα της ιδέας ότι υπάρχουν «αγορίστικα» φαγητά (π.χ. κρέας) και «κοριτσίστικα» (ζάχαρη), η θεωρία ότι η διατροφή μας θα επηρεάσει το φύλο του παιδιού μπορεί να έχει βάση μόνο από μία άποψη. Το 2008 οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες πριν από τη σύλληψη ήταν ελαφρώς πιθανότερο να αποκτήσουν αγόρι. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια σε καμία περίπτωση ότι αν προτιμάτε να κάνετε κορίτσι πρέπει να αρχίσετε... δίαιτα πριν από την εγκυμοσύνη.
 • «Από το σχήμα της κοιλιάς θα καταλάβεις το φύλο του μωρού»
  Το μόνο που μπορούμε να καταλάβουμε στην πραγματικότητα από το σχήμα της κοιλιάς είναι το αν πρόκειται για πρώτη εγκυμοσύνη ή έχουν προηγηθεί κι άλλες στο παρελθόν. Κι αυτό γιατί στις επόμενες κυήσεις οι μύες του στομάχου έχουν εξασθενήσει και η κοιλιά μπορεί να βρίσκεται χαμηλότερα.
 • «Από τις λιγούρες σου θα καταλάβεις το φύλο του μωρού»
  Υποτίθεται ότι οι γυναίκες που έχουν λιγούρες για γλυκά κυοφορούν κορίτσι, ενώ εκείνες που λαχταρούν αλμυρά περιμένουν αγόρι. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα πάντως με μια έρευνα σε 304 γυναίκες, όσες κυοφορούσαν αγόρι πήραν 10% περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και τα μωρά τους κατά τοκετό ήταν κατά μέσο όρο κατά 100 γραμμ. βαρύτερα).
 • «Αν έχεις καούρες, το μωρό σου θα βγει μαλλιαρό»
  Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, αυτή η θεωρία μπορεί να έχει κάποια βάση. Μια μικρή μελέτη, σε 64 γυναίκες, έδειξε ότι εγκυμονούσες με μέτριας σοβαρότητας ή έντονες καούρες απέκτησαν παιδιά με πλούσια μαλλιά, ενώ τα μωρά εκείνων που δεν υπέφεραν από καούρες βγήκαν... φαλακρά.


Πηγή: childit.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook     

Διαβάστε επίσης: