Φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα. Ποιές οι αιτίες;

2018-09-21

"Το φούσκωμα ή πρήξιμο συχνά περιγράφεται ως αίσθημα πληρότητας ή πίεσης στην κοιλιακή χώρα που έχει ως αποτέλεσμα σωματική διόγκωση ή διαταραχή της κοιλιάς".

Το περιστασιακό φούσκωμα στις γυναίκες είναι φυσιολογικό και συνήθως συμβαίνει ως αποτέλεσμα ακατάλληλης πέψης των τροφίμων που δημιουργούν αέρια ή ως φυσιολογικό σύμπτωμα του αναπαραγωγικού κύκλου. Το επίμονο φούσκωμα μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη χρόνια πεπτική διαταραχή ή κάποια ανώμαλη ανάπτυξη.Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι ο όρος για μια ομάδα ψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται περίπου 5 έως 11 ημέρες πριν από την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Τα πιο συνηθισμένα φυσικά συμπτώματά του είναι το κοιλιακό φούσκωμα και το αίσθημα πληρότητας, η ευαισθησία στο στήθος, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, πονοκέφαλος, ευαισθησία στο θόρυβο και τα φώτα. Αλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν σύγχυση, δυσκολία στη συγκέντρωση, κόπωση, θλίψη, ένταση, άγχος, μεταβολές της διάθεσης, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να ελεγχθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση άφθονων υγρών, η λήψη βιταμινών, η διατροφή με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και η αυξημένη άσκηση. 


Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που περιλαμβάνουν κοιλιακό φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αν και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δημιουργεί ακραία δυσφορία, δεν προκαλεί καμία βλάβη στο εντερικό σωλήνα, όπως συμβαίνει με μερικές φλεγμονώδεις ασθένειες των εντέρων. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πιστεύεται ότι συμβαίνει ως αποτέλεσμα, είτε της αύξησης, είτε της μείωσης της αντοχής και της συχνότητας των εντερικών συσπάσεων. 


Κύστεις ωοθηκών

Οι κύστεις των ωοθηκών είναι σάκοι γεμάτοι με υγρό που αναπτύσσονται στην επιφάνεια ή μέσα στις ωοθήκες. Οι ωοθηκικές κύστεις αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα ορμονικών ανισορροπιών στο σώμα, που εμπλέκουν την ωχρινοτρόπο ορμόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των ωοθηκών και την απελευθέρωση ωαρίων. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μικρές κύστεις στις ωοθήκες τους, που δεν προκαλούν συμπτώματα. Οταν, όμως, αναπτύσσονται οι κύστεις, μπορεί να προκαλέσουν πίεση και φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα, πυελικό πόνο, πόνο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, ναυτία, εμετό και ευαισθησία του μαστού. Εάν τα συμπτώματα είναι διαχειρίσιμα, οι κύστεις των ωοθηκών δεν αντιμετωπίζονται με κάποια θεραπευτική αγωγή, αλλά απλά παρακολουθούνται για τυχόν ανάπτυξή τους. Αν αναπτυχθούν οι κύστεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση.


Πηγή: medinova.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook   

Διαβάστε επίσης: