Φλεβίτιδα, κιρσοί, ευρυαγγείες: Οι εχθροί των ποδιών!

2019-09-25

Η φλεβίτιδα, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες ανήκουν στα πιο συχνά κυκλοφοριακά προβλήματα των κάτω άκρων. Εάν και για τους περισσότερους αποτελούν εάν αισθητικό κυρίως πρόβλημα, εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, πολλές φορές μπορούν να εξελιχθούν σε εξαιρετικά επώδυνες καταστάσεις.

Η φλεβική ανεπάρκεια επηρεάζει περίπου 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 10 άνδρες, ενώ υπολογίζεται ότι το 40% των γυναικών έχει σε κάποιο βαθμό κιρσούς και το 80-90% ευρυαγγείες. Η διαφορετική συχνότητα μεταξύ των φύλων έγκειται στο ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου.Φλεβίτης, κιρσοί και ευρυαγγείες, ποια η διαφορά;

Φλεβίτης, τι είναι; Η φλεβίτιδα και οι κιρσοί είναι δύο παραδείγματα φλεβικής δυσλειτουργίας. Πολλές φορές εσφαλμένα αναφερόμαστε με τον όρο φλεβίτιδα στους κιρσούς, ωστόσο αποτελούν διαφορετικές καταστάσεις. Φλεβίτιδα σημαίνει φλεγμονή μιας φλέβας και προκαλείται από τραυματισμό της φλέβας. Αντίστοιχα, η θρομβοφλεβίτιδα είναι ένας τύπος φλεβίτιδας, όπου η φλεγμονή προκαλείται από ένα θρόμβο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές. Η φλεβίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα, ενώ παράγοντες κινδύνου αποτελούν ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και οι κιρσοί.

Κιρσοί τι είναι; Οι κιρσοί ποικίλουν σε μέγεθος και είναι το αποτέλεσμα της επιμήκυνσης και διαπλάτυνσης των φλεβών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα (επιπολής φλέβες). Καθώς γερνάμε, οι φλέβες χάνουν την ελαστικότητά τους και εξασθενούν. Οι βαλβίδες που αποτρέπουν το αίμα να κινηθεί προς τα πίσω σταδιακά γίνονται πιο αδύναμες και χάνουν τη λειτουργική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα το αίμα να μην επιστρέφει σωστά προς την καρδιά και να λιμνάζει σε ορισμένα σημεία.

Ευρυαγγείες, τι είναι; Οι ευρυαγγείες αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα και δεν προκαλούν συμπτώματα όπως κάψιμο ή αίσθημα βάρους. Το χρώμα τους μπορεί να είναι μπλέ ή κόκκινο και αποτελούν ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού. Στην ουσία αποτελούν αγγεία που έχουν υποστεί κάποια βλάβη και καθώς το αίμα ρέει με αντίθετη φορά από το φυσιολογικό, υπάρχει διάταση του αγγείου. Κατηγοριοποιούνται σε τηλαγγειεκτασίες και δικτυωτές φλεβεκτασίες και συνήθως απαντώνται στα πόδια, επιφανειακά στο δέρμα ή και πιο βαθιά έχοντας μεγαλύτερη διάμετρο.Αίτια - Γιατί δημιουργούνται οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες;

Η αυξημένη συχνότητα κιρσών στις γυναίκες οφείλεται κυρίως σε ορμονικά αίτια. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κιρσών είναι η πολύωρη ορθοστασία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, ενώ πολύ μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η κληρονομικότητα.

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι ένα σημάδι ότι τα τοιχώματα του φλεβικού συστήματος είναι αδύναμα και ότι οι βαλβίδες, οι οποίες εξασφαλίζουν ότι το αίμα ρέει προς την κατεύθυνση της καρδιάς, δυσλειτουργούν. Η δύναμη αυτής της ροής εξαρτάται από τη δύναμη του καρδιακού παλμού, τη μυϊκή κίνηση των ποδιών και τη μη επιβαρυμένη ροή του αίματος. Εάν τα τοιχώματα του φλεβικού συστήματος δεν είναι υγιή και ελαστικά, οποιοδήποτε εμπόδιο κατά μήκος της επιστροφής του αίματος από τα άκρα στην καρδιά θα προκαλέσει διάταση της φλέβας.Κιρσοί και εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αιτία εμφάνισης κιρσών αλλά παράγοντα κινδύνου εφόσον υπάρχει κληρονομικότητα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρηθεί εμφάνιση κιρσών κυρίως στα πόδια ενώ τις περισσότερες φορές υπάρχουν και ενοχλήσεις.

Συμπτώματα

Το πρόβλημα των ευρυαγγειών και των κιρσών αποτελεί κυρίως ένα αισθητικό πρόβλημα. Στα πρώτα στάδια της φλεβικής δυσλειτουργίας (ευρυαγγείες, κιρσοί) δεν υπάρχουν συμπτώματα. Σταδιακά και όσο το πρόβλημα γίνεται χρόνιο εμφανίζεται έντονη δυσμορφία των φλεβών, πόνος γύρω από τις φλέβες που έχουν διαταθεί, οίδημα στην περιοχή των αστραγάλων, μούδιασμα ή φαγούρα λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος και αυξημένο αίσθημα κουρασμένων ποδιών. Ο ζεστός καιρός και οι πολλές ώρες ορθοστασίας ή δουλειάς με κίνηση επιδεινώνουν τα συμπτώματα.Κιρσοί - Θεραπεία

Τρόπος ζωής: Μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσετε τον πόνο και τα οίδημα στα πόδια:

  • Σηκώστε τα πόδια ψηλά για να βοηθήσετε την αιμάτωση και να αποσυμφορήσετε το οίδημα.
  • Εάν έχετε κληρονομικότητα και έχετε ορθοστασία καλό θα ήταν να φοράτε προληπτικά κάλτσες συμπίεσης. Χρησιμοποιούνται κυρίως και τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, ειδικά μετά από χειρουργεία και διακρίνονται σε κλάση 1 (18-25 mmHg) και κλάση 2 (25-35 mmHg), ανάλογα με το βαθμό συμπίεσής τους.
  • Εφαρμόστε ένα κρύο επίθεμα στα σημεία όπου υπάρχει πόνος
  • Χρησιμοποιήστε τοπικές κρέμες που τονώνουν τη φλεβική κυκλοφορία και διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχουν εκχυλίσματα βοτάνων τα οποία ανακουφίζουν από τα συμπτώματα των κιρσών, βελτιώνουν το φλεβικό τόνο και συμβάλλουν στη μείωση των οιδημάτων.
  • Ασκηθείτε καθημερινά. Παρόλο που μπορεί να μοιάζει επιβαρυντική, η άσκηση, κυρίως η αερόβια, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνει την καρδιά, με αποτέλεσμα να συμβάλει στην υγεία του φλεβικού συστήματος.

Συμπληρώματα διατροφής: Αφήστε τη φύση να σας θεραπεύσει! Στη φύση υπάρχουν βότανα και ουσίες οι οποίες βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία του αίματος, ενισχύουν τη ανθεκτικότητα του φλεβικού τοιχώματος, διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στη καλή λειτουργία των φλεβών. Από τη λήψη συμπληρωμάτων μπορούν να ωφεληθούν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση και αυξημένους παράγοντες κινδύνου να εμφανίσουν κιρσούς, με εξαίρεση τις γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Τα συμπληρώματα διακρίνονται σε δύο γενικές κατηγορίες ανάλογα με τη δράση τους:

  • Ενίσχυση αγγειακού τοιχώματος (Gotu Kola, Κόκκινη Άμπελος, Horse Chestnut, Butcher's Broom, Διοσμίνη, Εσπεριδίνη). Αυξάνουν την ανθεκτικότητα των αγγειακών τοιχωμάτων και τη δομική σταθερότητα των φλεβών, μειώνουν την εμφάνιση οιδήματος και διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Φλεβοτονικά - αντιοξειδωτική δράση (Πυκνογενόλη, Grape Seed, Bilberry, Βιταμίνη C, Rutin). Βελτιώνουν το φλεβικό τόνο και τη μικροκυκλοφορία του αίματος στα αγγεία, λειτουργούν προστατευτικά ως προς το επιθήλιο, διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: