Έλαιο νυχτολούλουδου (Evening Primrose Oil, Oenotherae)

2018-04-03

Το πανέμορφο Νυχτολούλουδο (Oenothera biennis L.) δικαίως έλαβε το όνομα του. Τα όμορφα κίτρινα άνθη του, ανοίγουν κατά την έναρξη της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Μόλις λάμψει ο ήλιος αυτά μαραίνονται. Ωστόσο, την αμέσως επόμενη νύχτα βγάζει νέα άνθη και έτσι ανθίζει σε όλη την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Οι αρχαίοι έλληνες εκτιμούσαν πολύ αυτό το φυτό και το κατανάλωναν ως «μεζέ» με το κρασί. Μάλιστα πίστευαν ότι το φυτό αυτό μπορεί να δαμάσει άγρια ζώα του αγρού. Έτσι ίσως εξηγείται το επίσημο όνομα που δόθηκε σε αυτό το φυτό το οποίο κατάγεται από τις λέξεις «Οίνος» και «θεριό».

Για να παραχθεί το πολύτιμο έλαιο του νυχτολούλουδου θα πρέπει οι σπόροι του να ληφθούν από αυστηρά βιολογική και ελεγμένη καλλιέργεια. Το έλαιο αυτό αποτελείται από λινολεϊκό οξύ που είναι ένα Ωμέγα-6-λιπαρό οξύ (60-80% ). Έτσι είναι θρεπτικό και για το δέρμα, όμως και για όλο τον οργανισμό.

Σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος προστίθεται εκχύλισμα από νυχτολούλουδο, καθώς έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει την επιδερμίδα. Μάλιστα καταπραΰνει το δέρμα από κνησμό και ερεθισμό. Το έλαιο είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ, προστατεύει το δέρμα από την αφυδάτωση και το βοηθάει να παραμένει φρέσκο και νεανικό.

Το έλαιο του νυχτολούλουδου περιέχει επίσης πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν το σώμα να παράγει αντιφλεγμονώδες και αναλγητικές ορμόνες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το νυχτολούλουδο απαλύνει τα δυσάρεστα συμπτώματα της νευροδερματίτιδας. Οι αντιφλεγμονώδες ιδιότητες του φαίνεται να βελτιώνουν και χρόνιες φλεγμονές του θυρεοειδή αδένα όπως αυτές που προέρχονται από την νόσο του Graves και την Hashimoto Θυρεοειδίτιδα. Ακόμα φαίνεται να καταπραΰνει τα δυσάρεστα συμπτώματα και τις φλεγμονές ατόμων με αρθριτικές παθήσεις.

Το έλαιο νυχτολούλουδου έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ακμή, ενώ παράλληλα προτείνεται η κατανάλωση του κατά την κύηση για την πρόληψη της προεκλαμψίας και για την καταπολέμηση του PMS, (ευερεθιστότητα, πόνος μαστών, κατακράτηση υγρών) του πόνου στο στήθος, της ενδομητρίωσης, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και των εξάψεων. Θετικές επιδράσεις αναφέρουν επίσης άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη (Τύπου 1).