Μπακαλιάρος σκορδαλιά.
Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα είναι και ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και τι ισχύει με τη νηστεία της Σαρακοστης;
Καθώς τα παλαιότερα χρόνια η δυσλεξία συχνά δεν αναγνωριζόταν έγκαιρα σε ένα παιδί, αρκετοί δυσλεξικοί συνειδητοποιούν πια ως ενήλικες ότι παρουσιάζουν δυσλεξική συμπτωματολογία.
Οι ενήλικες αυτοί συχνά περιγράφουν τη σχολική τους εμπειρία με προτάσεις όπως: «Δυσκολευόμουν πολύ στο σχολείο», «δεν καταλάβαινα αυτό που διάβαζα», «ξεχνούσα αμέσως αυτό που είχα μόλις μάθει/διαβάσει», «οι γονείς/δάσκαλοί μου με θεωρούσαν τεμπέλη/πίστευαν ότι έχω τον νου μου στο ποδόσφαιρο» κ.τ.ό..
Ένα μεγάλο ποσοστό από τους ενηλίκους αυτούς οδηγούνται στην αναγνώριση τέτοιων συμπτωμάτων στον εαυτό τους, αφού έχουν πλέον γίνει γονείς. Πολλές φορές δηλαδή παρατηρούν και αναγνωρίζουν στα παιδιά τους παρόμοιες δυσκολίες ή πληροφορούνται από έναν ειδικό ότι το παιδί τους εμφανίζει δυσκολίες μάθησης. «Κάτι παρόμοιο πρέπει να είχα κι εγώ», ακούμε να λεν συχνά. Άλλες φορές αναφέρουν: «Κι εγώ έτσι δυσκολευόμουν στην ανάγνωση/στην έκθεση/στα μαθηματικά. Σε εμένα έχει μοιάσει ο μικρός/η μικρή».
Οι ενήλικες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη μάθηση/δυσλεξία περιγράφουν συχνά τα σχολικά τους χρόνια με πολύ μελανά χρώματα. Πολλοί αναφέρουν ότι οι δάσκαλοι ή και οι γονείς τους τούς μάλωναν συνέχεια, επειδή δεν «τα κατάφερναν στα μαθήματα». Πολλοί «έμπαιναν συνέχεια τιμωρία» ή είχαν επίπληξη/κριτική, ακόμη «επειδή δεν καταλάβαιναν τα μαθηματικά» ή «επειδή δεν έπαιρναν τα γράμματα». Όπως είναι ευνόητο, ένιωθαν ότι τους συνέβαινε κάτι πολύ άδικο, καθώς πράγματι δεν ήταν οι ίδιοι σε θέση να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Έτσι, βιώματα αποτυχίας και ματαίωσης περιγράφονται συχνά από τους ανθρώπους αυτούς: «Θα έμπαινα στο Πολυτεχνείο, αλλά δεν ήμουν καλός μαθητής», «Αγγλικά;;; Ποτέ μου δεν την κατάλαβα αυτή τη γλώσσα!». Στα ακόμη παλαιότερα χρόνια, οι περιπτώσεις εγκατάλειψης της σχολικής φοίτησης ήταν πολλές. «Δεν έπαιρνε τα γράμματα, γι' αυτό άρχισε από μικρός να δουλεύει στα χωράφια», ακούμε πολλές φορές να λέει ο παππούς ή η γιαγιά μας.
Η σύγκριση με τα αδέλφια και τους συμμαθητές τους ενίσχυε την ήδη χαμηλή αυτοεκτίμησή τους, η οποία πήγαζε από τη διαπίστωση ότι «δεν τα κατάφερναν». Είναι αυτονόητο ότι, κατά κανόνα, όσο μεγαλύτερη ήταν η δυσκολία που αντιμετώπιζαν, τόσο χαμηλότερο ήταν το αυτοσυναίσθημά τους. Ωστόσο, μαθητές οι οποίοι είχαν καλές επιδόσεις σε κάποιο άλλο τομέα (π.χ. στον αθλητισμό ή στα Καλλιτεχνικά) ή διέθεταν άλλου είδους χαρίσματα (π.χ. κοινωνικότητα, χιούμορ, ηγετικό χαρακτήρα) κατάφερναν πολλές φορές να αντισταθμίζουν - τουλάχιστον σε ένα βαθμό - τις δυσκολίες τους στη μάθηση («Δεν ασχολιόμουν πολύ με τους καθηγητές και τους βαθμούς. Εγώ να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου ήθελα. Στη Γ΄ Γυμνασίου ξεκίνησα να φτιάχνω ένα μεγάλο κολλάζ...», «Σχολείο;;; Εμείς όλο κοπάνες κάναμε! Θυμάμαι κάποτε...»).
Χάρη στην ανάπτυξη και την εμπειρία, τα άτομα με δυσλεξία αναπτύσσουν σταδιακά αντισταθμιστικές στρατηγικές, που τους επιτρέπουν να έχουν καλύτερη επίδοση σε δραστηριότητες οι οποίες θα τους δυσκόλευαν πολύ περισσότερο στο παρελθόν.
Έτσι, ως ενήλικες, συχνά παραπονιούνται ότι:
Χάρη στην επίδραση της ανάπτυξης και της εμπειρίας, οι ενήλικοι με δυσκολία στη συγκέντρωση παρουσιάζουν επίσης βελτίωση, συγκρινόμενοι με τον εαυτό τους σε μικρή ηλικία. Ωστόσο συχνά αναφέρουν ότι:
Στην επικοινωνία μας μαζί τους, μπορεί επιπλέον να παρατηρήσουμε ότι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα λεγόμενά μας ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα (μικρή διάρκεια προσοχής).
Μερικοί ενήλικες που ήταν υπερκινητικοί ως παιδιά μπορεί να αναφέρουν ότι κατά την παιδική τους ηλικία πάθαιναν συχνά ατυχήματα και τραυματίζονταν συχνά. Κάποιοι από αυτούς μπορεί ακόμη να βιώνουν ένα αίσθημα κινητικής ανησυχίας ή «νευρικότητας».
Οι ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες που έχουν βιώσει οι άνθρωποι αυτοί κατά την παιδική τους ηλικία συχνά τους ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό άγχος, ανασφάλεια για τις επιδόσεις τους, τάσεις απόσυρσης («κλείσιμο» στον εαυτό), θλίψη, αλλά και θυμό ή οργή όταν αισθάνονται ότι θίγονται από τη συμπεριφορά και τα λόγια των άλλων. Συχνά νιώθουν άτυχοι και αδικημένοι από τη ζωή («Γιατί να έχω το πρόβλημα αυτό; Αν δεν είχα τη δυσκολία, θα είχα...»), ενώ αισθάνονται ότι δεν είναι σε θέση οι ίδιοι να ελέγξουν και να βελτιώσουν τα όσα τους συμβαίνουν. Πολλοί εξακολουθούν να νιώθουν ότι μειονεκτούν συγκρινόμενοι με τα αδέλφια τους, που υπήρξαν καλύτεροι μαθητές (και που ενδεχομένως είχαν καλύτερη ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξέλιξη).
Αρκετοί αποφεύγουν την έντονη κοινωνική ζωή. Επιλέγουν να έχουν λίγες συναναστροφές, είτε επειδή φοβούνται την επανάληψη της εμπειρίας της απόρριψης που βίωναν ως παιδιά είτε επειδή νιώθουν ότι μειονεκτούν και αποφεύγουν τη σύγκριση με τους γύρω τους («Είναι όλοι πετυχημένοι, εκτός από μένα»). Ακόμη, μπορεί να φοβούνται ότι θα εκτεθούν και ότι θα φανερωθεί η δυσκολία τους.
Τέλος, κάποιοι αναπτύσσουν στρατηγικές που, αν και έχουν ως στόχο το αντιστάθμισμα για τις δυσκολίες τους, στην πραγματικότητα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ασχολείται υπερβολικά με την εξωτερική εμφάνιση και το ντύσιμό του. Όταν ωστόσο η ενασχόληση αυτή καταλαμβάνει υπερβολικά μεγάλο μέρος της καθημερινότητας και της σκέψης του και όταν οι επιδόσεις του στον τομέα αυτό επιδεικνύονται συνεχώς, πιθανόν να υποκρύπτεται ανασφάλεια και κάποιο έλλειμμα που το άτομο προσπαθεί να «κρύψει» όχι μόνο από τους άλλους, αλλά κυρίως από τον ίδιο του τον εαυτό.
Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι οι ενήλικες με δυσκολίες μάθησης και/ή συγκέντρωσης ερμηνεύουν συχνά τις καταστάσεις και τα γεγονότα με λάθος τρόπο. Έτσι, μπορεί να κάνουν εσφαλμένες υποθέσεις σε σχέση με αυτά που σκέφτονται οι άλλοι για εκείνους («Θα σκεφτούν ότι είμαι αποτυχημένος!»), να διατυπώνουν απόλυτες κρίσεις («Δεν έχω καταφέρει τίποτα στη ζωή μου», «Τα κάνω όλα λάθος»), να απαξιώνουν τα όσα πετυχαίνουν («Τα καταφέρνω με τις κατασκευές. Και τι μ' αυτό?»), να κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον («Θα περάσω απαίσια στη συγκέντρωση των παλιών συμμαθητών. Όλοι θα με κοιτούν περιφρονητικά») κ.ά..
Είναι επομένως σαφές ότι:
➢ Οι ενήλικες με δυσκολίες στη μάθηση και τη συγκέντρωση της προσοχής παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχοσυναισθηματικών προβλημάτων, όπως είναι το άγχος, η κατάθλιψη, οι εκρήξεις θυμού κ.ά., και
➢ Είναι απαραίτητο ο ενήλικας να συνειδητοποιήσει πρώτα το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί, προκειμένου να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο.
Για τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ενήλικες με ανάλογες δυσκολίες να αναζητούν τη στήριξη ψυχολόγου για τη βελτίωση της ψυχικής τους διάθεσης και της στάσης τους απέναντι στη ζωή γενικότερα. Η παράλληλη συνεργασία τους με ειδικό παιδαγωγό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των μαθησιακών τους δεξιοτήτων.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook.
Διαβάστε επίσης:
Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα είναι και ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και τι ισχύει με τη νηστεία της Σαρακοστης;
Όλοι ξέρουμε και εκτιμούμε δεόντως, τη δύναμη του καφέ. Μία κούπα το πρωί και νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Και όμως, τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο στο να μας τονώνει. Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία φαίνεται πως έχουν ευεργετική επίδραση στο δέρμα και στα μαλλιά μας. Ας δούμε μερικές έξυπνες χρήσεις.
Το ρυζόγαλο, το γλυκό της γιαγιάς, φέρνει στο μυαλό όμορφες εικόνες των παιδικών χρόνων. Η συγκεκριμένη είναι μια ιδιαίτερα πρωτότυπη συνταγή η οποία με την προσθήκη του γάλακτος καρύδας αναδίδει αρώματα Νοτιοανατολικής Ασίας και με την αντικατάσταση του λευκού από καστανό ρύζι παραπέμπει σε μια πιο υγιεινή εκδοχή.
Αν κοιμάσαι συστηματικά λιγότερο από 6 ώρες, πιθανότατα σου λείπει ύπνος. Κι αυτό δεν προκαλεί μόνο κόπωση αλλά και πιθανές συνέπειες στην υγεία και τις λειτουργίες του οργανισμού.
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, αυτό που τρώμε μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία. Έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας και ενδεχομένως στη μείωση του...
Κάθε μέρα που ξεκινά έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις, να ευτυχήσεις, να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις σου κι όσο θετικά κι αν είναι τα σχέδιά σου, όμως, συχνά τελειώνεις την ημέρα με άγχος ή με ένα πρόβλημα που έχει 'ρουφήξει' την ενέργειά σου.
Νηστήσιμο ραβανί με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι θα φτιάξουμε σήμερα, συνταγή όπου μπορούμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε κατα την περίοδο των νηστιών.
Το απόλυτα ανοιξιάτικο φαγητό θα φτιάξουμε σήμερα, μπριάμ ή τουρλού στο φούρνο με όλα τα λαχανικά που μπορούμε να βρούμε αυτή την εποχή, για ένα υπέροχο, νόστιμο, υγιεινό γεμάτο χρώματα πιάτο.
Οι ολόκληροι σπόροι δημητριακών είναι η βάση της ζωής και είναι απαραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής για την υγεία και θεραπεία και συνιστάται η συχνή χρήση τους. Το κεχρί είναι μια αλκαλοποιητική τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καταπραϋντική για το στομάχι, τη σπλήνα και το πάγκρεας. Δεν περιέχει γλουτένη. Γλυκαίνει την...
Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα του παγκόσμιου εορτασμού της γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στην προσωπικότητα και τους αγώνες της. Η «Ημέρα της Γυναίκας» αποτελεί τιμή στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης, ενεργού μέλους της κοινωνίας μας, αλλά και της προσφοράς της στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο. Η μέρα αυτή...
"Στη συναισθηματική διατροφή το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πότε και γιατί τρώμε".
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, που συμβολίζει την αγνότητα και τα χαρά, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σε κάποιες παραδόσεις αναφέρεται και μία χρυσή κλωστή ώστε να συμβολίζεται και η αφθονία.
Χορταστικό και νόστιμο το σημερινό μας πιάτο, ανήκει στα πιο κλασικά κι αγαπημένα πιάτα του νηστίσιμου τραπεζιού. Το χταπόδι μελώνει με το μαγείρεμα κι η βαθιά σε γεύση σάλτσα του, που γλυκαίνει με το κρεμμύδι και μοσχομυρίζει δάφνη και κανέλα, ποτίζει τα κοφτά μακαρονάκια... είναι αχτύπητος συνδυασμός!
Τα φασόλια είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας. Όσο περισσότερα τρώμε τόσο λιγότερο πιθανό είναι να έχουμε προβλήματα στην κοιλιά. Άνθρωποι που τρώνε φασόλια συστηματικά, έχουν λιγότερο φούσκωμα και αέρια σε σχέση με ανθρώπους που τα καταναλώνουν λιγότερο συχνά.