Διατροφή και παιδί.

Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν προτίμηση στα γλυκά και μεγαλώνοντας γίνονται πιο επιλεκτικά στο φαγητό, δείχνοντας προτίμηση περισσότερο στα ζυμαρικά, το ρύζι και στο κρέας. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν θα πρέπει να μάθουν να τρέφονται από όλες τις ομάδες τροφών για να είναι πιο υγιής. Οι γονείς και η οικογένεια είναι κύριος παράγοντας για να μάθει να τρέφεται σωστά ένα παιδί.Πρωτεΐνη: 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί. Αυτή είναι η απαιτούμενη ποσότητα από απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Δημητριακά: Τα δημητριακά και τα προϊοντα τους αποτελούν τη βάση της διατροφής μας καθημερινά γιατί είναι πηγή υδατανθράκων και προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό.

Φρούτα και λαχανικά: Όσο περισσότερο τα βάζουμε στη διατροφή του παιδιού τόσο περισσότερο καλό κάνει στην ανάπτυξη του.

Οι μερίδες σε ασβέστιο βοηθούν στην ενδυνάμωση οστών γι' αυτό είναι καλό να ενταχθούν καθημερινά στη διατροφή ενός παιδιού.Πόσο σημαντικό είναι το νερό;

Το νερό αποτελεί το 70% του σώματός μας. Τα παιδιά είναι πιο εύκολο να αφυδατωθούν γιατί είναι πολύ υπερκινητικά και επίσης γιατί μπορεί να μην έχουν μάθει να αναγνωρίζουν αυτό το αίσθημα της δίψας.

Ημερησίως το παιδί πρέπει να λαμβάνει 30ml νερού ανά κιλό σώματος, ή αφεψήματα ή χυμούς φρούτων (όχι πάνω από 125ml). Επίσης μετά από δραστηριότητες είναι καλό να καταναλώνει άφθονο νερό.Πρωινό.

Το πρωινό βοηθάει στο πρωινό ξύπνημα ενός παιδιού ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει τους βαθμούς στο σχολείο καθώς αποκτά περισσότερη διάθεση και όρεξη.

Μελέτη, που έγινε σε 177.091 παιδιά οκτώ έως 17 ετών, δείχνει ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα (το 22,4% των αγοριών και το 23,1% των κοριτσιών) δεν τρώνε πρωινό για διάφορους λόγους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρο Συντώση, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nutrition & Dietetics:

"Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που αποφεύγουν το πρωινό, είναι συνήθως εκείνα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τείνουν να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, κάνουν γενικότερα χειρότερη διατροφή, δεν ασκούνται επαρκώς σωματικά, ούτε κοιμούνται όσο πρέπει (λιγότερες από οκτώ ώρες), ενώ περνάνε περισσότερες από δύο ώρες καθημερινά μπροστά από μια οθόνη.
Οι κακές διατροφικές συνήθειες, ο ανεπαρκής ύπνος και η αυξημένη χρήση οθονών αυξάνουν την πιθανότητα ένα παιδί να μη φάει πρωινό, κατά 80%, 23% και 22,5% αντίστοιχα".


Ένα πλήρες πρωινό γεύμα για το παιδί μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ψωμί
  • Δημητριακά
  • Φρούτο
  • Γαλακτοκομικά
  • Αβγό


Αγαπητοί γονείς, μάθετε στα παιδιά σας να τηρούν όλα τα γεύματα της ημέρας, για να είναι πιο υγιής και παράλληλα να έχουν περισσότερη διάθεση για παιχνίδι αλλά και για μάθηση!

Για θέματα που θα θέλατε να διαβάσετε στο www.zlifetimes.com  στα επόμενα μου άρθρα ή όποιες απορίες έχετε, στείλτε μου email στο info@zlifetimes.com

Για οποιοδήποτε θέμα θα θέλατε να συζητήσουμε προσωπικά, επικοινωνήσετε μαζί μου στο email: balanced.nutrihouse@outlook.com 


Κατερίνα Λοΐζου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc)