
Today's web: Διαδικτυακός εκφοβισμός. Πόσα πρόσωπα μπορεί να έχει;


- Σοκάρει την Αυστραλία η αυτοκτονία ενός 14χρονου
κοριτσιού που έβαλε τέλος στη ζωή του λόγω διαδικτυακού bullying.
- «Ένα κορίτσι μου είπε ότι θα ερχόταν να σκοτώσει τους γονείς μου
και εμένα την ίδια. Με έκανε να κλάψω τόσο πολύ που έκανα εμετό. Έτσι, γνωρίζω
από πρώτο χέρι πως είναι να παρενόχλησε πέρα από κάθε φαντασία».
- Οι φωτογραφίες ενός Ιάπωνα μαθητή, που τον έδειχναν να αλλάζει στα
αποδυτήρια δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο.
H λίστα μεγαλώνει αθόρυβα και παραμένει απαρατήρητη. Κάπου, ίσως δίπλα μας, στην διπλανή πόρτα, στο διπλανό δωμάτιο, πλάι μας στον καναπέ, κάποιο παιδί δέχεται εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου καθημερινά, με σκοπό εκείνος που βρίσκεται κρυμμένος στην άλλη πλευρά της οθόνης να πλημμυριστεί από συναισθήματα ελέγχου και να εκτονώσει τα αρνητικά του συναισθήματα.
Τα άτομα που ασκούν Διαδικτυακό εκφοβισμό ή όπως είναι γνωστό Cyberbullying , συνήθως αποστέλλουν μηνύματα εκφοβισμού, απειλής, ταπείνωσης, υβριστικού περιεχομένου, ακόμα και παρενόχλησης, μέσω της χρήσης του Διαδικτύου ή ψηφιακών συσκευών. Τα άτομα αυτά συνήθως καλύπτουν μέσω του εκφοβισμού πηγαία προσωπικά τους προβλήματα όπως αυτά της προσαρμογής, της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της μοναξιάς. Λόγω αυτού, αναζητούν μια παροδική και ανώνυμη αίσθηση ευχαρίστησης. Με τον λάθος τρόπο...
Από την άλλη πλευρά της οθόνης όμως βρίσκεται ένα παιδί ή ένας έφηβος, απελπισμένος μη ξέροντας τι πρέπει να κάνει, που έχει σταματήσει να πιστεύει στον εαυτό του και τις δυνατότητες του, λόγω της συνεχούς επίθεσης από κάποιο γνωστό ή άγνωστο θύτη, ο οποίος τις περισσότερες φορές χρησιμοποιεί την δυνατότητα που του δίνει η τεχνολογία να κρατά την πλήρη ανωνυμία του.

Πάνω -κάτω τα συμπτώματα και τα συναισθήματα που έχει και νιώθει ένα παιδί-θύμα του Διαδικτυακού εκφοβισμού, είναι πανομοιότυπα με εκείνα που δημιουργεί και ο παραδοσιακός εκφοβισμός. Μόνο που ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός μπορεί να γίνει και πολύ χειρότερος. Από την μια η ανωνυμία που δεν αφήνει τον θύτη να νιώσει το παραμικρό συναίσθημα συμπόνιας για το θύμα, και από την άλλη ότι μπορεί να συμβαίνει 24/7 και σε πολύ λίγο χρόνο να φτάσει σε πολλούς παραλήπτες, ο Διαδικτυακός εκφοβισμός πλέον είναι άκρως απειλητικός για τα παιδιά και τους έφηβους.
Άλλωστε, πάντα τα στατιστικά μας δίνουν μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης, και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι και πολύ αισιόδοξα. Περίπου 15-35% των νέων έχει πέσει θύμα Διαδικτυακού εκφοβισμού, και 10-20% των νέων παραδέχεται την ανάμειξή του σε Διαδικτυακό εκφοβισμό. Αυτά τα ποσοστά, λοιπόν αυξάνονται μέρα με την μέρα.
Μακροχρόνια τραύματα που μπορεί να αφήσει ο Διαδικτυακός εκφοβισμός είναι η παρουσίαση μεγάλης αστάθειας στις διαπροσωπικές σχέσεις του θύματος και κοινωνική απομόνωση του. Όμως, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αφήσει και μόνιμα, μη αναστρέψιμα τραύματα , κάποια από τα οποία γίνονται γνωστά μέσα από τα ΜΜΕ και sites κατά καιρούς, όταν τελικά είναι ήδη αργά για τον νέο ή την νέα που ήταν θύμα του. Αλλά όχι πολύ αργά για να μας ταρακουνήσει και να κοιτάξουμε επιτέλους γύρω μας, το παιδί, τον αδελφό, την αδελφή, το γειτονάκι, τον μαθητή, την μαθήτρια που ίσως ζητά βουβά και απελπισμένα βοήθεια, αλλά δεν το είχαμε προσέξει νωρίτερα.

Αν αντιληφθείτε λοιπόν ότι το παιδί σας ή
κάποιο κοντινό σας πρόσωπο δέχεται Διαδικτυακό εκφοβισμό το καλύτερο που έχετε
να κάνετε είναι να το συμβουλέψετε να αγνοήσει τα απειλητικά/προσβλητικά
μηνύματα αλλά και να αποκλείσει τον αποστολέα ούτως ώστε να μην τον ξανά
ενοχλήσει. Αν ο αποστολέας είναι επίμονος και συνεχίζει να στέλνει απειλητικά
μηνύματα, είναι αναγκαίο το περιστατικό να αναφερθεί στην Αστυνομία.
Είναι σημαντικό οι γονείς μετά από αυτό να κάνουν τον νέο να νιώσει ασφάλεια και να του δημιουργηθεί αίσθημα σιγουριάς για τον ίδιο αλλά και τις επιλογές του. Επίσης σημαντικό είναι ο νέος να νιώσει άξιος αγάπης από τα άτομα του περιβάλλοντος του και να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που τον στηρίζουν, τον ωθούν σε νέα ενδιαφέροντα και τον δέχονται όπως ακριβώς είναι. Καλό θα ήταν επίσης, ο νέος να μιλήσει με κάποιο ειδικό ψυχολόγο, για πιθανές ψυχοσωματικές διαταραχές που μπορεί να εμφανίστηκαν και να μην έγιναν αντιληπτές.

Στην Κύπρο Αρμόδιο Γραφείο για περιστατικά Διαδικτυακού εκφοβισμού είναι το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών (7πμ - 7μμ) στο τηλέφωνο 22808200 για οποιαδήποτε καταγγελία ή ακόμα και για απλές συμβουλές.
Αν θέλετε να μιλήσετε στο παιδί σας, για να το αποτρέψετε από κινδύνους του Διαδικτύου σχετικά με το cyberbullying, αλλά δεν βρίσκεται τον σωστό τρόπο ή τις κατάλληλες λέξεις, τότε ίσως η ι ιστορία της γιαγιάς Σοφίας και του μικρού Χαραλαμπούλη να βοηθήσει.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο:
Αυτά
από μένα λοιπόν, ελπίζω να ταρακουνηθήκατε, όπως εγώ και να προβληματιστήκατε
σχετικά με το θέμα. Εύχομαι να σας έδωσα όσες πληροφορίες χρειαζόσασταν για να
είστε πλέον ενήμεροι και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ένα πιθανό περιστατικό
Διαδικτυακού εκφοβισμού.
Σας χαιρετώ,
Παντελίνα Ιωάννου
Φοιτήτρια Πληροφορικής (4ο έτος)
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστε επίσης: