Απούσα ή ακανόνιστη έμμηνος ρύση. Πότε συμβαίνει αυτό και γιατί;

2022-04-06

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν από 11 έως 13 περιόδους το χρόνο. Για κάποιες, όμως, αυτό δεν ισχύει. Μπορεί να έχουν περισσότερες ή λιγότερες. Η απούσα ή ακανόνιστη περίοδος πρέπει να εξετάζεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.Η έμμηνος ρύση είναι συχνά ακανόνιστη στα πρώτα χρόνια μετά την έναρξή της. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για τις ορμόνες που ελέγχουν την εμμηνόρροια να βρουν τις ισορροπίες τους.

Η έμμηνος ρύση, επίσης, μπορεί να είναι πολύ ακανόνιστη και όταν πλησιάζει στη λήξη της. Πολλές γυναίκες συνειδητοποιούν ότι πλησιάζουν στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, όταν η περίοδός τους παύει να είναι τακτική. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν περάσουν 12 μήνες από τότε που μια γυναίκα σταμάτησε να έχει έμμηνο ρύση.

Η απουσία της εμμήνου ρύσεως είναι διαφορετική περίπτωση. Η πιο κοινή αιτία μιας τέτοιας απουσίας είναι η εγκυμοσύνη. Εάν υπάρχει η πιθανότητα να είστε έγκυος, θα πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας σα να είστε έγκυος μέχρι να το μάθετε με βεβαιότητα. Χρησιμοποιήστε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι ως ένα πρώτο βήμα για να ανακαλύψετε αν είστε έγκυος.


Αν δεν είστε έγκυος, άλλες αιτίες, απούσας ή ακανόνιστης περιόδου περιλαμβάνουν:

Υπερβολική απώλεια ή αύξηση βάρους. Αν και το χαμηλό σωματικό βάρος είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία για την απουσία περιόδου ή για τον ακανόνιστο κύκλο, η παχυσαρκία μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα εμμήνου ρύσεως

  • Διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία ή η βουλιμία.
  • Αυξημένη άσκηση. Η απουσία περιόδου είναι συνηθισμένη σε αθλήτριες.
  • Συναισθηματικό στρες.
  • Ασθένεια
  • Ταξίδι
  • Φάρμακα, όπως οι μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεων, μπορούν να προκαλέσουν ελαφρές, λιγότερο ή περισσότερο συχνές ακανόνιστες περιόδους ή ακόμα και απουσία τους.
  • Ορμονικά προβλήματα. Μια αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών που χρειάζεται το σώμα μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση.
  • Χρήση ναρκωτικών.
  • Προβλήματα με τα όργανα της πυέλου, όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή σύνδρομο Asherman.
  • Θηλασμός. Πολλές γυναίκες δεν έχουν κανονική έμμηνο ρύση μέχρι να ολοκληρώσουν το θηλασμό.


Θυμηθείτε ότι μπορείτε να μείνετε έγκυος, ακόμα κι αν δεν έχετε εμμηνόρροια.

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια συμβαίνει όταν σταματήσει η εμμηνόρροια πριν από την ηλικία των 40 ετών. Μπορεί να προκληθεί από χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία στην κοιλιά ή την πύελο.

Αλλες ασθένειες, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η φυματίωση, η ηπατική νόσος και ο διαβήτης, μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη περίοδο ή απουσία περιόδου αν και αυτό είναι σπάνιο. Αλλά αν κάποια απ' αυτές τις ασθένειες είναι παρούσα, θα υπάρχουν συνήθως και άλλα συμπτώματα εκτός από τις διαταραχές της εμμηνορρυσίας.

Αν κάποιο μήνα δεν έχετε περίοδο, προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Η αποκατάσταση της συναισθηματικής ή σωματικής σας ισορροπίας μπορεί να βοηθήσει. Πολλές γυναίκες έχουν πρόβλημα απουσίας περιόδου. Αν δεν είστε έγκυος, το πιθανότερο είναι πως ο κύκλος σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό τον επόμενο μήνα.


Πηγή: 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης:

Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα είναι και ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και τι ισχύει με τη νηστεία της Σαρακοστης;

Όλοι ξέρουμε και εκτιμούμε δεόντως, τη δύναμη του καφέ. Μία κούπα το πρωί και νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Και όμως, τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο στο να μας τονώνει. Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία φαίνεται πως έχουν ευεργετική επίδραση στο δέρμα και στα μαλλιά μας. Ας δούμε μερικές έξυπνες χρήσεις.

Το ρυζόγαλο, το γλυκό της γιαγιάς, φέρνει στο μυαλό όμορφες εικόνες των παιδικών χρόνων. Η συγκεκριμένη είναι μια ιδιαίτερα πρωτότυπη συνταγή η οποία με την προσθήκη του γάλακτος καρύδας αναδίδει αρώματα Νοτιοανατολικής Ασίας και με την αντικατάσταση του λευκού από καστανό ρύζι παραπέμπει σε μια πιο υγιεινή εκδοχή.

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, αυτό που τρώμε μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία. Έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας και ενδεχομένως στη μείωση του...

Κάθε μέρα που ξεκινά έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις, να ευτυχήσεις, να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις σου κι όσο θετικά κι αν είναι τα σχέδιά σου, όμως, συχνά τελειώνεις την ημέρα με άγχος ή με ένα πρόβλημα που έχει 'ρουφήξει' την ενέργειά σου.

Το απόλυτα ανοιξιάτικο φαγητό θα φτιάξουμε σήμερα, μπριάμ ή τουρλού στο φούρνο με όλα τα λαχανικά που μπορούμε να βρούμε αυτή την εποχή, για ένα υπέροχο, νόστιμο, υγιεινό γεμάτο χρώματα πιάτο.

Οι ολόκληροι σπόροι δημητριακών είναι η βάση της ζωής και είναι απαραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής για την υγεία και θεραπεία και συνιστάται η συχνή χρήση τους. Το κεχρί είναι μια αλκαλοποιητική τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καταπραϋντική για το στομάχι, τη σπλήνα και το πάγκρεας. Δεν περιέχει γλουτένη. Γλυκαίνει την...

Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα του παγκόσμιου εορτασμού της γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στην προσωπικότητα και τους αγώνες της. Η «Ημέρα της Γυναίκας» αποτελεί τιμή στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης, ενεργού μέλους της κοινωνίας μας, αλλά και της προσφοράς της στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο. Η μέρα αυτή...