Απώλεια κιλών με γρήγορο ή αργό διατροφικό πλάνο;

Αγαπητοί μου αναγνώστες σας χαιρετώ! Σήμερα θα έχουμε ως θέμα την απώλεια βάρους μεταξύ γρήγορων και αργών διατροφικών πλάνων. Το καλοκαίρι όλο και πλησιάζει, πολλοί από εμάς θα ήθελαν να χασουν περιττά κιλά και να είναι έτοιμοι γρήγορα για να βγουν στις παραλίες. Όμως, ποιο είναι τελικά το σωστο; Μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων για γρήγορη απώλεια βάρους ή μια δίαιτα αργή και ισορροπημένη;Σε μία πρόσφατη έρευνα, μελετήθηκε το κατά πόσο μία γρήγορη (5 εβδομάδων) ή αργή απώλεια βάρους (15 εβδομάδων) επιδρά στην σύσταση του σώματος. Το αποτέλεσμα έδειξε πως ενώ και οι δύο ομάδες έχασαν το ίδιο βάρος (6 περίπου κιλά) η αργή απώλεια βάρους σχετίστηκε με αυξημένη απώλεια λίπους, ειδικότερα στην περιοχή του κορμού, και συντήρηση του μυϊκού ιστού συγκριτικά με την ομάδα γρήγορης απώλειας βάρους.

Επίσης, παρατηρήθηκε πως, όσοι είχαν αργή απώλεια βάρους παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης, σε σχέση με την ομάδα γρήγορης απώλειας βάρους.Ένα ποσοστό ανθρώπων το έχει συνειδητοποιήσει αυτό και έχει αρχίσει να ακολουθεί ένα σωστό και υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας τις εύκολες και εξαντλητικές δίαιτες οι οποίες δεν είναι ποιοτικές και είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Όμως υπάρχει και η αντίθετη πλευρά όπου το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων επιμένει στις εύκολες και γρήγορες δίαιτες, θα ήταν καλό όμως να συνάψει πληροφορίες και για τις δύο περιπτώσεις, να δει και να καταλάβει τι είναι αυτο τελικά που μπορεί να βοηθήσει πραγματικά.

Επιπλέον, οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσουν τον κίνδυνο για αφυδάτωση και αρρυθμιών.

Μια άλλη συνέπεια λιγότερο σοβαρή είναι ότι υπάρχουν πιθανότητες το δέρμα να χαλαρώσει και να εμφανιστούν ραγάδες, κ.τ.λ., αυτό δεν ισχύει πάντοτε αλλά οι πιθανότητες είναι περισσότερες με το γρήγορο διατροφικό πλάνο.

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων οδηγούν σε καταστολή του βασικού μεταβολισμού και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους στο μέλλον.Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα σωστό διατροφικό πλάνο για απώλεια βάρους, προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες και τις προτιμήσεις μας, μπορεί να βοηθήσει, στην πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας και έτσι θα αποφεύγονταν οι εύκολες και οι γρήγορες δίαιτες. Εξάλλου, το να τρως υγιεινά δεν σημαίνει και ότι θα υπάρχουν φοβερές διατροφικές στερήσεις και πως θα πεινάς συνεχώς για να χάσεις τα περιττά κιλά που θέλεις ή χρειάζεται. Απλές μικρές αλλαγές είναι αρκετές για να δεις το αποτέλεσμα που θα σε ικανοποιήσει.

Αγαπητοί μου φίλοι ευχαριστώ για την προσοχή σας και θα τα πούμε ξανά σύντομα με νέο θέμα! 


Για θέματα που θα θέλατε να διαβάσετε στο www.zlifetimes.com  στα επόμενα μου άρθρα ή όποιες απορίες έχετε, στείλτε μου email στο info@zlifetimes.com 

Για οποιοδήποτε θέμα θα θέλατε να συζητήσουμε προσωπικά, επικοινωνήσετε μαζί μου στο email: balanced.nutrihouse@outlook.com  


Κατερίνα Λοΐζου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (BSc)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: