Ανοιξιάτικος ήλιος, πόσο επικίνδυνος είναι.

2020-03-03

Με την πρώτη ηλιόλουστη μέρα, όλοι βγαίνουμε στα πάρκα και τις πλατείες να χαρούμε την άνοιξη και να λιαστούμε. Έχουμε όμως πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εκθέσουμε το δέρμα μας στον ήλιο;

Ο ανοιξιάτικος ήλιος μπορεί να έχει τις ίδιες αρνητικές συνέπειες όπως και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε την επικινδυνότητα του. Ο ήλιος αποτελεί τη μοναδική πηγή ενέργειας και κατ' επέκταση της ζωής στον πλανήτη μας. Είναι ένας απόλυτα απαραίτητος φίλος, τόσο για τη φυσική όσο και για τη συναισθηματική μας ισορροπία. Εντούτοις πολύ εύκολα μπορεί να γίνει εχθρός μας αν τον υποτιμήσουμε. Αν και οι άνθρωποι με σκούρα επιδερμίδα είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, κανένας δε μπορεί να αποφύγει το ηλιακό έγκαυμα εάν αφήσει τον εαυτό του κάτω από τον ήλιο απροστάτευτο, ειδικά σε χώρες με πολύ ζεστό ήλιο όπως η Κύπρος μας!

Οι ηλιόλουστες μέρες στην χώρα μας ξεκινούν αρκετά νωρίς, συνήθως περίπου τον Μάρτιο με τους περισσότερους από εμάς να αμελούμε την προστασία του δέρματος μας από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Μάλιστα, είναι πιο εύκολο να πάθει κάποιος ηλιακό έγκαυμα την άνοιξη, που οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές και η παραμονή στον ήλιο είναι ευχάριστη. Επίσης, το δέρμα μετά από το χειμώνα δεν έχει ξεκινήσει να συνθέτει μελανίνη και είναι εντελώς εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία. Η απότομη μάλιστα έκθεση στον ήλιο ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης φωτοδερματίτιδας (πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός με έντονο κνησμό και εξάνθημα στα εκτεθειμένα μέρη). Το ηλιακό έγκαυμα, όπως και τα άλλα εγκαύματα, προκαλεί πόνο και αφήνει το δέρμα κόκκινο, ερεθισμένο και ζεστό. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει φυσαλίδες, πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο και κακουχία.

Τα παιδιά, πρέπει να ξέρετε βλάπτονται από τον ήλιο ακόμα και αν δεν καεί! Τα αποτελέσματα μιας μέτριας έκθεσης στον ήλιο κατά την διάρκεια των παιδικών χρόνων θα προκαλέσει μεταγενέστερα την πρόωρη γήρανση του δέρματος (ρυτίδες), την πάχυνση του δέρματος και πιθανόν μελάνωμα που είναι ο καρκίνος το δέρματος!

Πολλοί γονείς έχουν την λανθασμένη εντύπωση, ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος μόνο όταν λάμπει! Για την ακρίβεια δεν είναι οι ορατές ακτίνες του ήλιου, αλλά οι αόρατες (UVA+UVB) που είναι πιο επικίνδυνες. Τα παιδιά μας δηλαδή, μπορεί να έχουν εκτεθεί περισσότερο στην βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου, όπως μια ομιχλώδη ή συννεφιασμένη μέρα, και αφού δε θα έχουν ζεσταθεί άρα θα έχουν παίξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκτεθειμένα. Καλό είναι επίσης να ξέρουμε ότι η έκθεση είναι μεγαλύτερη σε μεγαλύτερο υψόμετρο (π.χ. στα βουνά). Ένα μεγάλο καπέλο και μια ομπρέλα δεν αποτελούν επαρκή προστασία αφού οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται από την άμμο, το νερό, το χιόνι και πολλές άλλες επιφάνειες προς εμάς.

Άρα ο μόνος τρόπος καλής προστασίας είναι να περιορίσουμε τον χρόνο έκθεσης μας στον ήλιο.

  • Αποφύγετε τον ήλιο από τις 10.00 π.μ - 4.00 μ.μ όπου εκπέμπονται κυρίως οι αόρατες βλαβερές ακτίνες UVA-UVB.
  • Φοράτε στο παιδί σας βαμβακερά ανοιχτόχρωμα φανελάκια και παντελονάκια για να καλύψετε το δέρμα του.
  • Χρησιμοποιείτε ομπρέλα όσο είναι δυνατό.
  • Φοράτε στα παιδιά σας καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.
  • Και καπέλο με πλατύ γείσο απαραίτητο.
  • Παιδική αντηλιακή λοσιόν με φυσικά φίλτρα και κατάλληλο δείκτη προστασίας (SPF 25 μέχρι 50+) σε συνεννόηση με τον παιδίατρο σας. Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται 30′ πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνουμε τη χρήση του κάθε 2-3 ώρες.
  • Πίνετε άφθονα υγρά.
  • Τα βρέφη κάτω από 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται κατευθείαν στον ήλιο. Πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σκιασμένα και να χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία στο πρόσωπο και τα άλλα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.Με πληροφορίες: 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: