Εκτός από τις κλασικές βαφές αβγών, υπάρχουν τρόποι να βάψουμε τα αβγά μας χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως παντζάρια, κόκκινο λάχανο, σπανάκι, κύμινο ή κουρκουμά.
Αγαπημένη Κερκυραϊκή παστιτσάδα!
Σήμερα θα φτιάξουμε παραδοσιακή παστιτσάδα απ' το αγαπημένο μου νησί, την Κέρκυρα! Όσοι την έχουν επισκεφθεί, δύσκολα φεύγει απ' το μυαλό τους, η ομορφιά αυτού του νησιού, οι εικόνες από κάθε γωνιά του, τα αρώματα και οι γεύσεις της εξαιρετικής κουζίνας του (επηρεασμένο από την Ιταλική κουζίνα)... ο Άγιος Σπυρίδωνας.
Η παστιτσάδα είναι ένα συγκλονιστικά νόστιμο Κερκυραϊκό γιορτινό πιάτο με μεσαιωνική καταγωγή απ' τη Βερόνα, το οποίο αν και οπτικά φέρνει στο κοκκινιστό, οι γευστικές του εντάσεις είναι σε εντελώς άλλο επίπεδο και ο τρόπος παρασκευής του ριζικά διαφορετικός...

Η παστιτσάδα είναι παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας, το οποίο έχει ως βασικά υλικά το κρέας και το χοντρό μακαρόνι. Μαγειρεύεται κυρίως στα χωριά της Κέρκυρας, στα οποία οι νοικοκυρές συνηθίζουν να προσθέτουν και κανέλα, λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο. Θεωρείται μαζί με το σοφρίτο από τα γνωστότερα πιάτα της Κέρκυρας.
Η παστιτσάδα ξεχωρίζει από το συνηθισμένο κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια για τους εξής λόγους :
- Πρώτον είναι το μίγμα των μπαχαρικών που χρησιμοποιείται για να νοστιμίσει το κρέας, το σπετσερικό. Το σπετσερικό αποτελείται από κανέλλα, γαρύφαλλο τριμμένο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και κύμινο. Αυτό το μείγμα μπαχαρικών πωλείται έτοιμο και σε σωστές αναλογίες τόσο στα καταστήματα της Κέρκυρας όσο και στα φαρμακεία του νησιού.
- Μια άλλη διαφορά είναι το κόκκινο κρασί και το ξύδι που χρησιμοποιείται ώστε το χρώμα της σάλτσας να γίνει σκούρο κόκκινο.
- Μια τρίτη διαφορά είναι ότι το κρέας δεν μαγειρεύεται σε λάδι αλλά σε βούτυρο Κερκύρας.
Η παστιτσάδα θεωρείται γιορτινό φαγητό. Έχει χαρακτηριστεί κατακόκκινη σαν την φωτιά, πεντανόστιμη και εξαιρετικά αρωματική λόγω των μπαχαρικών και ιδιαίτερα της κανέλας. Γίνεται με κόκορα αλλά και με μοσχάρι.
wiki
Παραδοσιακή
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι ή ένας κόκορας τεμαχισμένος
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστιτσάδα (νούμερο B)
- 1 1/2 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 - 3 σκελίδες σκόρδο
- ½ ποτήρι καλό ξύδι
- 1 1/2 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
- κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, ελάχιστο κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο (τριμμένο)
- ½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας κοκκινοπίπερο γλυκό
- 1/2 κουταλιά της σούπας κοκκινοπίπερο καυτερό
- 2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Τσιγαρίζουμε
το κρέας στο λάδι. Μόλις
ροδίσει το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το
σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένα, και ανακατεύουμε.
- Όταν ροδίσουν κι αυτά ξαναβάζουμε το κρέας. Τα ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τα κοκκινοπίπερα (γλυκό και καυτερό), το αλατοπίπερο, τα τριμμένα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε
το ξύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για μιάμιση - δύο ώρες να
σιγο μαγειρεύονται. Δοκιμάζουμε τακτικά.
- Όλα τα
μπαχαρικά μαζί με τα κοκκινοπίπερα θα γίνουν μια πλούσια κόκκινη σάλτσα όμοια
με τομάτας στην όψη αλλά σαφώς πιο ενδιαφέρουσα σε γεύση. Σβήνουμε
όταν είναι πηχτή αλλά αρκετή η σάλτσα και μαλακό το κρέας. Ίσως χρειαστεί στην
πορεία μαγειρέματος λίγο βραστό νεράκι αλλά καλύτερα να το έχουμε αποφύγει.
- Τέλειο θα είναι, αν έχουμε διάθεση, να αποτελειώσουμε
το βράσιμο των ζυμαρικών μέσα στη σάλτσα, αφού έχουμε βγάλει το κρέας σε μια
πιατέλα.
- Σερβίρεται με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Η εκτέλεση που λατρεύω...
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι ή ένας κόκορας τεμαχισμένος
- 1 κιλό μακαρόνια Νο Β ή Γ (με τρύπα πιο μικρή από του παστίτσιου)
- 2 κρεμμύδια
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 5 μέτριες ντομάτες
- 1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
- 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 κγ. κανέλα
- 1 κγ. μπαχάρι
- 1 κγ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κγ. μείγμα λαχανικών σε σκόνη ή κύβο λαχανικών
- 1/2 κγ. γαρύφαλλο
- 1/2 κγ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κγ. κύμινο
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 4 μπαχάρια
- 4 γαρύφαλλα
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Εκτέλεση
- Πλένουμε και κόβουμε τον κόκορα σε κομμάτια ή το μοσχάρι.
- Λιώνουμε στο μπλέντερ (ή στον τρίφτη) τίς ντομάτες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
- Τσιγαρίζουμε τον κόκορα/μοσχάρι στο ελαιόλαδο.
- Το αφαιρούμε από τη κατσαρόλα μας και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί και τα τσιγαρίζουμε.
- Εδώ τώρα είναι το μυστικό της γεύσης που μου έχουν μάθει οι αγαπημένες μου κυρίες. Αφού τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αφήνουμε να βγάλουν λίγο τα αρώματα τους και τότε ρίχνουμε μία γεμάτη κουταλιά ντοματοπελτέ και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να νιώσουμε ότι έχει κάψει καλά ο πελτές. Εννοείτε σε όλη την διαδικασία ανακατεύουμε τον πελτέ με το κρεμμύδι/σκόρδο, συνέχεια να μην καεί, αλλα να κάψει να καβουρδιστεί, να βγάλει έντονα το άρωμα του.
- Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τα γαρύφαλλα και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε και την τριμμένη ντομάτα μας, ανακατεύουμε για ακόμα μία φορά.
- Βάζουμε νερό μέχρι που να σκεπάζει τον κρέας μας! Κλείνουμε την χύτρα ή την κατσαρόλα μας και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας μας! Πριν σβήσουμε ξεσκεπάζουμε και δένουμε για 20' ακόμα περίπου το φαγητό μας!
- Μόλις είναι έτοιμο βγάζουμε τον κρέας μας μαζί με την μισή σάλτσα σε ένα άλλο σκεύος.
- Βράζουμε τα μακαρόνια μας όπως αναγράφει ή συσκευασία και αφού τα σουρωσουμε τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας που είναι η υπόλοιπη σάλτσα!
- Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι.
Καλή επιτυχία!!!
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστε επίσης:
Σήμερα θα φτιάξουμε το αγαπημένο μου τσουρέκι.. και πολλών από εσάς. Λαχταριστό αφράτο τσουρέκι με γέμιση κάστανο και λευκή σοκολάτα! Θα το φτιάξουμε, ακολουθώντας τα βήματα, εύκολα και θα μοσχομυρίσουμε όλο το σπίτι Πάσχα!
Φτιάχνουμε εύκολες φλαούνες στο σπίτι!
Μεγάλη Πέμπτη, φτιάχνουμε τις φλαούνες μαζί με το τσουρέκι μας, τα παραδοσιακά ψωμιά, τα κουλούρια και βάφουμε τα αβγά χρησιμοποιώντας φύλλα κρεμμυδιού και διάφορα αγριολούλουδα, όπως το 'ριζάρι' ή το 'λιζάρι'. Θα φτιάξουμε λοιπόν στο σπίτι τις φλαούνες μας εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά, μαζί με τα παιδιά, να μυρίσει Πάσχα όλο το σπίτι!
Ανακυκλώστε τα ρολά του χαρτιού τουαλέτας σας και αφήστε τα παιδάκια με ένα πινέλο στο χέρι να βάψουν και να δημιουργήσουν μικρές «πασχαλινές» μαριονέτες που θα χρησιμοποιήσουν σε μία ωραία εορταστική παράσταση!
Φλαούνες με αναρή!
Η φλαούνα είναι προϊόν αρτοποιίας με βασικά υλικά το τυρί φλαούνας και τα αβγά. Παρασκευάζεται το Πάσχα σε ολόκληρη την Κύπρο αλλά την απολαμβάνουμε και όλο το χρόνο. Το σχήμα της ποικίλει από τετράγωνο, τρίγωνο ή ακόμα και στρογγυλό. Στα χωριά της Πάφου παρασκευάζονται οι επονομαζόμενες Πασκιές, που είναι στρογγυλές φλαούνες περίπου στο μέγεθος...
Χαλβάς: Η εύκολη συνταγή 1, 2, 3, 4.
Ο χαλβάς είναι το παραδοσιακότερο και το κλασικότερο γλυκό. Το απολαμβάνουμε σε πολλές παραλλαγές και συνήθως το φτιάχνουμε πιο συχνά σε περιόδους νηστειών. Σήμερα θα δούμε μία πολύ εύκολη συνταγή, με απλά βήματα και με σίγουρη επιτυχία!
Τα προβιοτικά είναι «της μόδας» στις μέρες μας, τόσο μάλιστα που ο αριθμός των ενηλίκων που λαμβάνουν προβιοτικά ή πρεβιοτικά συμπληρώματα (για τα οποία υπάρχει η άποψη ότι μπορούν να κάνουν το έντερό μας νεότερο»), έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στην τελευταία 10ετία.
Αλλεργική ρινίτιδα.
Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος της μύτης και έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.
Σόγια: Τα υπέρ και τα κατά στην υγεία μας.
Η σόγια είναι ένα όσπριο που προέρχεται από την Ασία και μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ή να μετατραπεί σε διάφορες άλλες βρώσιμες μορφές. Καταναλώνεται ευρέως, όχι μόνο ως πηγή φυτικών πρωτεϊνών αλλά και ως συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, παραμένει μια αμφιλεγόμενη τροφή, αφού πολλοί επαινούν τα οφέλη της για την υγεία, ενώ...