7 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνετε.

2020-08-28

Στο σημερινό μας άρθρο, θα δούμε ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνετε. Στο σπίτι σας, πιθανότατα ακολουθείτε τον κανόνα του να μην αφήνετε το φαγητό να πηγαίνει χαμένο. Κάθε μέρα τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου οι άνθρωποι πεινάνε και δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Συνιστάται να διατηρείτε πάντα το φαγητό σας στο ψυγείο και να το ξαναζεσταίνετε μετά από μια ή και δυο μέρες έτσι ώστε να μην καταλήγει στα σκουπίδια.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται καθώς μπορούν να σας προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Ξέρετε ποιες είναι αυτές οι τροφές;Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Όταν ξαναζεσταίνεται αλλάζει η σύνθεση των πρωτεϊνών αυτών, διασπώνται με διαφορετικό τρόπο και υπάρχει κίνδυνος δυσάρεστων στομαχικών διαταραχών. Επιπλέον το κοτόπουλο χάνει τα θρεπτικά συστατικά του. Ο ιδανικότερος τρόπος να το φάμε την επόμενη μέρα είναι κρύο, μέσα σε μια σαλάτα ή σε σάντουιτς. Εάν επιμένουμε να το ζεστάνουμε, αυτό πρέπει να το κάνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα ώστε να είναι σίγουρο ότι ζεστάθηκαν εξίσου όλα του τα μέρη. 


Σπανάκι

Όπως τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και νιτρικά άλατα. Τα νιτρικά άλατα αν ξαναζεσταθούν μετατρέπονται σε νιτρώδη και σε άλλες ουσίες (νιτροζαμίνες), οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά καρκινογόνες. Αν και έρευνες δείχνουν πως τα λαχανικά αυτά δεν επηρεάζονται από τους φούρνους μικροκυμάτων, καλύτερα να αποφεύγουμε το ξαναζέσταμά τους σε αυτούς. 

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη και συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, τα οποία όμως όταν ξαναζεσταθούν γίνονται τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, επιβαρύνοντας σημαντικά το πεπτικό σύστημα. 

Μανιτάρια

Καλό είναι να τα καταναλώνουμε την ίδια μέρα που τα μαγειρέψαμε, οπότε φροντίζουμε να μαγειρεύουμε ποσότητα που ξέρουμε ότι θα φάμε, όχι παραπάνω. Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνες ευάλωτες σε ένζυμα και μικροοργανισμούς που μπορεί να αναστατώσουν το πεπτικό μας σύστημα. Διατηρούνται στο ψυγείο αλλά όχι για περισσότερο από 24 ώρες και ιδανικότερο είναι να τρώγονται κρύα. Το ίδιο ισχύει και για φαγητά που περιέχουν μανιτάρια, όπως ριζότο ή σούπες. 

Ρύζι

Υπάρχουν βακτήρια στο ρύζι τα οποία αναπτύσσονται όταν αυτό μένει για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, και δεν απομακρύνονται με το ζέσταμα. Το ιδανικότερο είναι το ρύζι να καταναλώνεται αμέσως μόλις μαγειρευτεί, ενώ αν χρειαστεί να μπει στο ψυγείο, αυτό πρέπει να γίνει το περισσότερο εντός μιας ώρας από την ώρα που μαγειρεύτηκε. Στο ψυγείο επίσης δεν πρέπει να μένει παραπάνω από μια ημέρα, ενώ όταν το ξαναζεσταίνουμε, να βεβαιωνόμαστε ότι έχει ζεσταθεί καλά και δεν υπάρχουν σημεία του ακόμη κρύα από την ψύξη. 

Πατζάρια

Τα παντζάρια έχουν κι αυτά μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και όπως συμβαίνει με το σπανάκι, αν τα ξαναζεστάνουμε, τα νιτρικά μετατρέπονται σε καρκινογόνα νιτρώδη. Αν σας περισσέψουν, καλύτερα να τα φάτε... κρύα. 

Πατάτες

Οι πατάτες χάνουν μεγάλο μέρος των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τους όταν μείνουν εκτεθειμένες σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα, ενώ ευνοείται και η ανάπτυξη του βοτυλικού κλωστρηδίου, ενός επικίνδυνου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξική δηλητηρίαση (αλλαντίαση). Το βακτήριο αυτό δεν σκοτώνεται με ένα απλό «ζέσταμα». Αν συνειδητοποιήσουμε πως οι πατάτες που μαγειρέψαμε είναι «πολλές», αυτές που δεν θα φάμε καλό είναι να τις φυλάξουμε αμέσως στο ψυγείο και να μην τις αφήσουμε στον πάγκο μέχρι να... κρυώσουν. 


Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: