7 τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να «αποσυμπιεστούν» από τον φόρτο της ημέρας.

2018-10-23

Μην σας φαίνεται καθόλου περίεργο το παιδί σας επιστρέφοντας από το σχολείο, να καταρρεύσει σωματικά ή ψυχικά. Αν το καλοσκεφτείτε, κάτι αντίστοιχο, μπορεί να έχει συμβεί σε συνάδελφό σας ή ακόμα και σε εσάς μετά τη δουλειά ύστερα από μια δύσκολη μέρα. 

Για πολλές ώρες καθημερινά προσπαθείτε να τα έχετε όλα στην εντέλεια και το απόγευμα έχετε μετατραπεί σε ένα κινούμενο «πτώμα». Ωστόσο είστε ενήλικες και ως ενήλικες ξέρετε πώς να συγκρατήσετε τα νεύρα σας και την κούρασή σας. Ξέρετε πώς να διαχειριστείτε αυτή την τεράστια κόπωση που σας κατακλύζει και να μην ξεσπάτε σε όλους... κι αυτό όχι πάντα. Τα παιδιά όμως, δεν ξέρουν, όσο κι αν το σχολείο τα κουράζει. Γι' αυτό συχνά, έχουν νεύρα, ξεσπάσματα, γίνονται δύστροπα και καθόλου συνεργάσιμα.


Κάποιες συμβουλές, που μπορείτε να κάνετε ώστε να βοηθήστε τα παιδιά να «αποσυμπιεστούν» από τον φόρτο της ημέρας και να είναι πιο ήρεμα και χαλαρά είναι οι παρακάτω:

  • Όταν το παιδί επιστρέφει από το σχολείο, υποδεχτείτε το με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά αντί για «Έχετε κάποια εργασία;» ή «Άκουσα ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα σήμερα». Επίσης, μην ρωτάτε «Πώς ήταν η μέρα σας;» Κανείς δεν θέλει πραγματικά να απαντήσει αυτη η ερωτηση. 
  • Δώστε στο παιδί χρόνο να «χαλαρώσει» μετά το σχολείο. Εάν οδηγείτε, βάλτε το ραδιόφωνο και μείνετε σιωπηλοί.  Δεν χρειάζεται να τα πείτε όλα τώρα. Αν επιστρέφετε από το σχολείο με τα πόδια, μπορείτε να σχολιάστε αυτά που παρατηρείτε στο δρόμο π.χ: «Είδες αυτό το χαριτωμένο μικρό κίτρινο πουλί;» Είναι λάθος ώρα για σημαντικές συζητήσεις ή «ανακριτικές» ερωτήσεις. 
  • Δεν χρειάζεται να τα ρωτήστε αν πεινάνε. Σερβίρετε το φαγητό και μην τα βάζετε εκείνη τη στιγμή να αυτοεξυπηρετηθούν. Δεν θα γίνουν κακομαθημένα αν δεν σηκωθούν να βάλουν μόνα τους φαγητό ή αν σας ζητήσουν νερό. Εκείνη την ώρα είναι κουρασμένα και έχουν ανάγκη «ψυχολογικού» μασάζ. 
  • Προσπαθείστε όσο γίνεται να έχετε τακτοποιημένο το σπίτι, έστω και υποτυποδώς. Ένας χώρος που τα πάντα δεν είναι κουβάρι ηρεμεί και κατευνάζει τις αισθήσεις. Αν δεν προλαβαίνετει δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος, ούτε ότι το παιδί σας θα είναι απαραίτητα μες τα νεύρα. Απλώς ένας χώρος όπου τα πράγματα είναι στη θέση τους γενικά βοηθά ψυχολογικά μικρούς και μεγάλους. Αυτό άλλωστε θα το έχετε διαπιστώσει και από εσάς τους ίδιους. 
  • Μην πέσετε πάνω του μετά το φαγητό με φράσεις τύπου «τώρα είναι ώρα για διάβασμα». Αφήστε το να ξεχαστεί λίγο στο δωμάτιό του και δώστε του λίγο χρόνο να ξεκουράσει το μυαλό του πριν αρχίσει να ανοίγει τα βιβλία του. Φυσικά δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο. Αν το παιδί σας θέλει μόλις μπαίνει στο σπίτι να διαβάζει, δεν χρειάζεται να του ανακόψετε αυτή τη συνήθεια. Αν δείτε όμως ότι χρειάζεται μια ώρα χαλάρωσης, μην το πιέσετε να ξεκινήσει το διάβασμα ΤΩΡΑ.
  • Αν το παιδί είναι μικρό, μπορείτε να το βοηθήσετε να χαλαρώσει παίζοντας μαζί του ή κάνοντας λίγες αγκαλιές. Συνήθως τα μεγαλύτερα παιδιά (από τρίτη δημοτικού και πάνω) προτιμούν να κάθονται λίγο μόνα στο δωμάτιό τους. 
  • Αν είναι εφικτό μην επιλέξετε εκείνη την ώρα να κάνετε όλες τις δουλειές του σπιτιού. Να βάλετε σκούπα για παράδειγμα ή να πηγαινοέρχεστε σαν τον σίφουνα για να μαζέψετε πράγματα, να βγάλετε τα πιάτα από το πλυντήριο πιάτων κ.λ.π Για μια ώρα διατηρήστε ένα περιβάλλον «ησυχίας». Αν φυσικά δεν έχετε την πολυτέλεια του χρόνου για κάτι τέτοιο μπορείτε να κάντε 2 ή 3 από τα πράγματα που σας προτείνουμε και ήδη θα έχετε καταφέρει πολλά. 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης: